Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ήθελές τα κι έπαθές τα

 

‘Θεέ μου, κάνε να μην παντρευτώ ποτέ! Κι αν ποτέ παντρευτώ, κάνε να μην απατηθώ. Κι αν απατηθώ, κάνε να μην το μάθω. Κι αν το μάθω, κάνε, Θεέ μου, να μη μου καίγεται καρφί…’. Τα λόγια του Μολιέρου βιώνονται με όλη τη σημασία τους στη γλυκόπικρη κωμωδία του ‘Ζωρζ Νταντέν: Ο άναυδος σύζυγος’, που μέχρι τις 09 Δεκεμβρίου θα παίζεται στο Θέατρο Τέχνης της Οδού Φρυνίχου.

 

Μια από τις λιγότερο παιγμένες και περισσότερο πικρές κωμωδίες του Μολιέρου, με κοινωνικο-πολιτική διάσταση, που μιλάει πέρα και πάνω απ’ όλα για τη δυστυχία της έλλειψής του… έρωτα, με τίτλο ‘Ζωρζ Νταντέν: Ο άναυδος σύζυγος’, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Ο ήρωας, που η ζωή του αποδεικνύει περίτρανα πως... ‘ο γάμος είναι πηγή δεινών και βασάνων’, έχει μείνει ά ν α υ δ ο ς με το θράσος της γυναίκας του. Όχι μόνο τον περιφρονεί και τον απατά μπροστά στα μάτια του, αλλά τον βγάζει επιπλέον και τρελό όταν εκείνος τολμά να την κατηγορήσει στους γονείς της. Το δίκιο πνίγει τον Ζωρζ Νταντέν, αλλά όσο κι αν προσπαθεί να το διεκδικήσει, του είναι αδύνατο να το βρει. Φταίει που έκανε το λάθος να παντρευτεί μια γυναίκα κοινωνικά ανώτερή του; Φταίει που αισθάνεται μειονεκτικά απέναντί της και απέναντι στην οικογένειά της; Φταίει που τη ζηλεύει σαν τρελός; Ή μήπως φταίει που δεν ξέρει ν’ αγαπά;  

Το παραπάνω έργο, γραμμένο σε πρόζα, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1668 στις Βερσαλλίες, όπου παίχτηκε παράλληλα με ένα μουσικό έργο σε στίχους του Μολιέρου και μουσική του Λυλλύ, που εξυμνούσε τον αγνό, ιδανικό, βουκολικό έρωτα σε αντίστιξη με την πεζή, αφόρητη πραγματικότητα ενός «κακού» γάμου. Ο βασιλιάς και η αυλή -που ήταν και οι πρώτοι θεατές- ταυτίστηκαν φυσικά με τους ήρωες του βουκολικού έργου και γέλασαν μέχρι δακρύων με τα παθήματα του πλούσιου χωριάτη Νταντέν που είχε το θράσος να παντρευτεί μια ξεπεσμένη οικονομικά αριστοκράτισσα… Τα δύο έργα δεν ξαναπαίχτηκαν σχεδόν ποτέ μαζί. 350 χρόνια μετά... ναι μεν τα δυο έργα δεν παίζονται μαζί, αλλά στην παράσταση της οδού Φρυνίχου, σε ένα παρακμιακό κέντρο διασκέδασης, εδώ που γίνονται γάμοι και συνεστιάσεις, ο Ζωρζ Νταντέν βλέπει όλους τους κωμικο-τραγικούς εφιάλτες του να ζωντανεύουν. Θα το αντέξει;

Μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη/ Σκηνικά-κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη/ Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς/ Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου/ Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη/ Βοηθός παραγωγής: Σοφία Αρβανίτη/ Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση.

Παίζουν (αλφαβητικά): Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κουτσολέλος, Νέστωρ Κοψιδάς, Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Μαγγίνας, Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Παραστάσεις: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, 9.15μ.μ./

Εισιτήρια: Πέμπτη-Παρασκευή: 15€- 10€ μειωμένο -8€ ανέργων/

Σάββατο: 18€- 12€ μειωμένο/ανέργων/ Κυριακή: 16€ -12€ μειωμένο/ανέργων.

Θέατρο Τέχνης Οδού Φρυνίχου: Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ.: 2103222464.