Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Και μετά το τραύμα, τι;

 

Οι λέξεις αγγίζουν την ψυχή. Δεν την αγγίζουν απλά, μα έχουν και τη δύναμη να τη γιατρέψουν. Με αφορμή τα λαϊκά παραμύθια, το σεμινάριο ‘Η ξυλένια κούκλα. Πώς σκληραίνει και πώς μαλακώνει το δέρμα μετά το τραύμα’ με τον Δρ Στέλιο Πελασγό στο Μουσείο Συναισθημάτων την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, τα συναισθήματα συμβολοποιούνται, οι λέξεις σηκώνουν το βαρύ τους φορτίο και η ψυχή ακουμπά κάτω το τραύμα της, αναζητώντας την ίαση.

 

Ο πρώτος Έλληνας ιστορητής και παραμυθάς, ο Δρ Στέλιος Πελασγός, Διδάκτωρ Παιδαγωγικής για τη διεπιστημονική του έρευνα πάνω στα λαϊκά παραμύθια και τη μαθητεία της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης μέσω της χρήσης πολλαπλής νοημοσύνης, είναι ο εισηγητής στο σεμινάριο ‘Η ξυλένια κούκλα. Πώς σκληραίνει και πώς μαλακώνει το δέρμα μετά το τραύμα’, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, κάνοντας τους συμμετέχοντες να συνειδητοποιήσουν τη θεραπευτική αξία των παραμυθιών και τη δύναμη του λόγου και της εικόνας.

Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, τόσο η αφήγηση όσο και η ακρόαση παραμυθιών χρησιμοποιήθηκε για την ακρόαση του ψυχικού τραύματος σε πολλές παραδοσιακές κοινωνίες. Ένα από τα συχνότερα παραμυθιακά μοτίβα προσπαθεί να βγάλει την τραυματισμένη ψυχή απ’ το καβούκι που αναπτύσσει μετά το τραύμα, να την ξεπλύνει, να την περιποιηθεί και να τη στολίσει ώστε να βρει την αρχική της ομορφιά.

Διάρκεια σεμιναρίου: 12 ώρες, 4 συναντήσεις, 3 ώρες κάθε συνάντηση (5 μ.μ.-8 μ.μ.)/ Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης/ Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ η κάθε συνάντηση.

Μουσείο Συναισθημάτων: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου, Φιλοπάππου, Αθήνα, τηλ. 2109218329, www.mce.gr