Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Το κάλλος του Κώστα Ευαγγελάτου

 

Μια συλλογή προσωπογραφιών που έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης με μοντέλα εκ του φυσικού, αλλά και μορφές που αναδύονται από τη μνήμη του σε εννοιακά τοπία, αποτελούν το υλικό της έκθεσης ζωγραφικής ‘Εγκόλπια Απεικονίσματα- Πρόσωπα και Μνήμες’ του Κώστα Ευαγγελάτου, που την Τετάρτη 09 Ιουλίου εγκαινιάζεται στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa "Ροδόπη" στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

 

Αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα του Χαρίλαου Κ. Ευαγγελάτου (1927-1999) είναι η φετινή έκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο ‘ΕΓΚΟΛΠΙΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ - ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ’, που εγκαινιάζεται τον Ιούλιο στη Βίλα Ροδόπη στην Κεφαλονιά. Όπως η ιστορικός και κριτικός τέχνης Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη χαρακτηριστικά σημειώνει για την έκθεση με προσωπογραφίες που έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης με μοντέλα εκ του φυσικού, καθώς και μορφές που αναδύονται από τη μνήμη του σε εννοιακά τοπία: «Οι μορφές του Ευαγγελάτου, πρόσωπα που παρατίθενται φασματικά, σε συνέργεια με ένα ακαθόριστο περιβάλλον, σώματα που αναδεικνύουν το ανθρώπινο κάλλος, αίρουν την ενσάρκωσή τους από αγγειογραφικά ευρήματα από την αρχαία αγαλματοποιία και βέβαια τη γενναιόδωρη γραφή των αρχαίων συγγραφέων, στοιχεία που ο Ευαγγελάτος επεξεργάζεται και μεταφέρει έντεχνα στις εικόνες του, συνεργαζόμενος πάντα με ζωντανά μοντέλα. Η μορφοποίησή τους σε επιφάνειες μουσαμά, σε πανιά, σε χαρτιά, σε ξύλα συλλεγμένα από τη φύση, που διατηρούν το φυσικό τους σχήμα, δημιουργεί αλληλουχίες ιστορικού λόγου και πράξης και μίας πνευματικής συγγένειας, που αναδύεται για να διατηρηθεί η διαχρονικότητα της ελληνικής ιστορίας. Ο σχεδιασμός με απευθείας χρήση της χρωματικής πάστας, εκτός του ότι δημιουργεί, σε πολλές περιπτώσεις, έξεργη υφή, δίνει την αίσθηση της χαρακτικής πρακτικής και φυσικά ιδιότητες υφολογικές».

Εγκαίνια: Τετάρτη 09 Ιουλίου, 8.30 μ.μ./ Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Σάββατο, 8.00-10 μ.μ/ Διάρκεια: Μέχρι 10 Αυγούστου.

Villa Rodopi Art Collection: Ι.ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, τηλ. 26710 28501, 6944621286.