Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν, σου λέω!

 

Οι εποχές αλλάζουν. Οι άνθρωποι και τα αδιέξοδα μάλλον παραμένουν τα ίδια. Οι παραστάσεις του έργου ‘Εξόριστοι εις τας Αθήνας’, που ήδη ξεκίνησαν και συνεχίζονται μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου στο ΘέατροRabbithole, θα σε κάνουν να σκεφτείς για μια ακόμη φορά τις ομοιότητες, ψάχνοντας ίσως για τις ελάχιστες διαφορές των εποχών.

 

Με το υπαρξιακό και το βιοποριστικό αδιέξοδο ενός ζευγαριού καταπιάνεται το έργο ‘Εξόριστοι εις τας Αθήνας’ στη σκηνή του Θεάτρου Rabbithole, που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Αρκάδιου Λευκού ‘Κρίσις’, που, όταν γράφτηκε το 1934, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς εξέφρασε την τραγωδία του μέσου ανθρώπου στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες της εποχής.

Η παράσταση που παρουσιάστηκε στην πρώτη της μορφή στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τον Ιούνιο του 2017, στο πλαίσιο του ElaiΩnas Festival, 80 και πλέον χρόνια από το πρώτο της ανέβασμα, με όπλα το χιούμορ και την απλότητά του, αναδεικνύει τα ίδια προβλήματα, προκαλώντας απορία για την επικαιρότητά του. 

Ένας άνδρας και μια γυναίκα εδώ αφηγούνται τη ζωή στην Αθήνα, σε μια γνώριμη εποχή, όπου οι μισθοί θύμιζαν περισσότερο φιλοδώρημα και οι συζυγικές σχέσεις πεδίο μάχης. Αποτυπώνοντας την κοινωνική πραγματικότητα του Μεσοπολέμου, το έργο φωτίζει με αναπάντεχα κυνικό τρόπο τη δική μας εποχή. Με έναν τρόπο που συνοψίζεται σε διαπιστώσεις όπως αυτή: ‘Αν θες να ’σαι ευτυχισμένος λένε, μη ζητάς πολλά./ Να ευχαριστιέσαι στα λίγα.

Δε μας το ξεκαθάρισαν όμως./ Ποιοι να μη ζητάνε πολλά;/

Εκείνοι που έχουν τα πολλά μήπως;’. Ή και αυτή: ‘Πότε πότε, πάω απ' όξω από κανένα θέατρο, την ώρα που ο κόσμος σπρώχνεται μπροστά στο ταμείο για να βγάλει τα εισιτήριά του. Χαζεύω, χαζεύω και, κάποτες, για ν' απολαύσω από κοντά αυτή την ηδονή, τού να βλέπω ν' αγοράζουν εισιτήρια θεάτρου, πηγαίνω και χώνουμαι μέσα στους άλλους. Σπρώχνουμαι και προχωρώ με ζήλο. Σαν φτάσω πια στη θυρίδα του ταμείου μπροστά, παραμερίζω λίγο και, κάνοντας πως ψάχνουμαι για να βγάλω λεφτά, απολαβαίνω εκεί το παζάρεμα που χάνει ο επόμενος για να πάρει τις θέσεις που θέλει. Θα πεις γιατί δε δίνεις επιτέλους δέκα δραχμές να πάρεις μια είσοδο και να δεις κι εσύ, μια φορά και τόσο, κανένα έργο. Γιατί; Πρώτα πρώτα, δεν τις έχω’.

Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης/ Δραματουργική Επεξεργασία: Ορέστης Τάτσης, Ναταλία Στυλιανού, Στάθης Κόκκορης/ Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης/ Μουσική: Πέτρος Μάλαμας/ Φωτισμοί: Βαγγέλης Νάνος - Ορέστης Τάτσης/ Βοηθός σκηνοθέτη: Σεμίνα Πανηγυροπούλου/

Παίζουν οι: Ναταλία Στυλιανού, Στάθης Κόκκορης.

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 21.15 (Μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2017, εκτός Κυριακής 24 Δεκεμβρίου)/

Εισιτήρια: γενική είσοδος 12 ευρώ, μειωμένο/ φοιτητικό 8 ευρώ.

Θέατρο Rabbithole: Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5249903, rabbitholespace.com