Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Κερδίζοντας τις εντυπώσεις

 

Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί και διασκευάζει μαζί με τον Άρη Ασπρούλη -σε νέα ελληνική έμμετρη απόδοση 1.600 στίχων- για έξι πρόσωπα την πιο πικρή κωμωδία του Μολιέρου και στις 20 Απριλίου κάνει πρεμιέρα στο Σύγχρονο Θέατρο, με τον Μιλτιάδη Φιορέντζη στον ομώνυμο ρόλο.

 

Τον ‘Μισάνθρωπο’ του Μολιέρου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1666 παρουσιάζει στο Σύγχρονο Θέατρο, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε, η Ιόλη Ανδρεάδη.

Έξι ήρωες επί σκηνής, όλοι θύτες και θύματα μιας μακράς, ατομικής και ομαδικής, υποκρισίας, με σκοπό το κέρδος των εντυπώσεων και μια καλή θέση στα μάτια των άλλων. Μόνος αντίπαλος με την πραγματικότητα, ο ειλικρινής Άλκηστος. Με την εμμονική του ροπή προς την αλήθεια με κάθε κόστος και κυρίως τον ατελείωτο και ατελέσφορο έρωτά του για τη γοητευτική Σελιμένη να δεσπόζουν ως πηγές της δυστυχίας του.

Η πεντάπρακτη αυτή κωμωδία, ο πλήρης τίτλος της οποίας είναι ‘Ο Μισάνθρωπος ή ο Χολερικός ερωτευμένος’, είναι εμπνευσμένη από τον ‘Δύσκολο’ του Μενάνδρου. Ο υπότιτλος παραπέμπει στη θεωρία του Γαληνού, ευρέως διαδεδομένη και ακόμη αποδεκτή μέχρι το 18ο αιώνα, σχετικά με τα τέσσερα στοιχεία που καθορίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και τον ψυχισμό του ατόμου.

Στο ανθρώπινο σώμα ενυπάρχουν τέσσερα ‘υγρά’ και οι μεταξύ τους αναλογίες καθορίζουν το χαρακτήρα. Ο ‘χολερικός’ Άλκηστος καθορίζεται από τη μαύρη χολή (μέλαινα χολή –bile– μελαγχολία), ενώ ο ‘σώφρων’ φίλος του Φιλήντας από το ‘φλέγμα’. Ο Άλκηστος μισεί την ανθρωπότητα, καταγγέλλει την υποκρισία, τη δειλία και τη συναλλαγή που επικρατεί. Αγαπά εντούτοις με πάθος τη Σελιμένη, νεαρή χήρα, ‘φιλάρεσκη’, που αρέσκεται να διασκεδάζει και να κακολογεί τους γύρω της. Ο ενάρετος Άλκηστος είναι αναγκασμένος λοιπόν να δίνει μάχες, χαμένες από τα πριν, οι οποίες θα τον οδηγήσουν στην τελική φυγή.

‘Ο Μισάνθρωπος’ είναι ένα έργο ‘σαλονιού’, στο οποίο ο συγγραφέας του ασκεί έντονη κριτική στα ήθη της Αυλής και στην υποκρισία που κυριαρχεί σ’ αυτή την κοινωνία του ‘φαίνεσθαι’, στην οποία οι συμπεριφορές φτάνουν στα όρια της παρωδίας. 

Ερμηνεύουν: Βασιλική Τρουφάκου, Θύμιος Κούκιος, Δανάη Επιθυμιάδη, Ορέστης Καρύδας, Μελίνα Θεοχαρίδου.

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.15/ Εισιτήρια: 15 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ φοιτητικό & ανέργων.

Μετάφραση: Γιάγκος Ανδρεάδης.

Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 21034643802105138067.