Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Κινηματογραφικές σουίτες του Μάνου Χατζιδάκι

 

Οι δύο σπουδαίες κινηματογραφικές σουίτες του Μάνου Χατζιδάκι, το ‘The Martlets Tale και το ‘Sweet Movie, παρουσιάζονται 01η και 02 Μαρτίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του Κύκλου ‘Μάνος Χατζιδάκις, 2019’, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, με ερμηνευτές τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τη Δήμητρα Σελεμίδου.

 

Αγάπησε τον κινηματογράφο κι εκείνος του το… ανταπέδωσε, από τα πρώτα του κιόλας βήματα. Η προσωπική πορεία του Μάνου Χατζιδάκι στο χώρο αυτόν και ιδιαίτερα η θητεία του στην Αμερική τον οδήγησαν σύντομα σε μεγάλες διεθνείς συνεργασίες, όπως το America, America (1963) του Καζάν, το Topkapi (1964) του Ντασσέν, το Memed γεράκι μου (1984) του Ουστίνοφ και φυσικά τα Sweet Movie (1974) του Μακαβέγιεφ και The Martlets Tale του Τζων Κράουδερ. Το ανέκδοτο έργο του ‘The Martlet’s Tale’, καθώς και η επίσης σπουδαία κινηματογραφική του σουίταSweet Movie’ εγκαινιάζουν το μήνα Μάρτιο στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρώτο έργο είναι το ακυκλοφόρητο σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας του 1970, σε σκηνοθεσία Τζων Κράουδερ και σενάριο του Νίκολας Ντελμπάνκο. Ο Χατζιδάκις επέλεξε εδώ μια μουσική πληθωρική με έγχορδα, πνευστά (όμποε, φλάουτο, τρομπέτα), πιάνο, τσέμπαλο, ηλεκτρικό όργανο, κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, βιμπράφωνο και κρουστά και μια αντίστοιχη θεματολογία που περιείχε και την ‘Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων’, η οποία στην ταινία τιτλοφορείται ‘The ballad of senses and illusions’ και ερμηνεύεται σε τρεις παραλλαγές από τον Σων Φίλιπς, σε δικούς του αγγλόφωνους στίχους, με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη να ερμηνεύει στην αίθουσα του Ιδρύματος.

Το δεύτερο έργο, το αριστουργηματικό Sweet Movie, έντυσε την ομώνυμη ταινία του 1974, σε σκηνοθεσία Ντούσαν Μακαβέγιεφ, ο οποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Στο ‘Sweet Movie’ ο Χατζιδάκις αξιοποιεί τις σπονδυλωτές ιστορίες της ταινίας για να ξεδιπλώσει τις ευρηματικές μελωδίες του και τις ορχηστρικές του ιδιορρυθμίες: χορταστικές μελωδικές φράσεις στο ηλεκτρικό όργανο και διασκεδαστικά σχόλια από την πομπώδη τούμπα διασταυρώνονται πάνω στον γνωστό χατζιδακικό ηχητικό καμβά που εξυφαίνει ο συνδυασμός των νυκτών και τοξωτών εγχόρδων. Οι μουσικές πλάθουν από μόνες τους εικόνες που λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές της ταινίας. Η φωνή αξιοποιείται σε πέντε από τα δεκατέσσερα συνολικά θέματα, επίσης με τρόπο πρωτότυπο. Ο συνθέτης μάς συστήνει εκ νέου την Αν Λόνμπεργκ που πρωτοείδαμε στην ταινία Κορίτσια στον ήλιο (1968), να ερμηνεύει μια αλέγρα μπαλάντα με αγγλόφωνους στίχους, δικούς της και του σκηνοθέτη. Μας συστήνει επίσης, κατά τον προσφιλή του τρόπο, μια άλλη «παρθένα» φωνή, τη Μαρία Κάτηρα, που πρωταγωνιστεί στο ‘Νυχτερινό για δυο φωνές’, καθώς και στη μία από τις τρεις παραλλαγές του ‘Τα παιδιά κάτω στον κάμπο’, σε στίχους Χατζιδάκι. Το θέμα, που αποδίδεται εξαίσια και από παιδική χορωδία, διεκδικεί ρόλο λαϊτμοτίφ στην ταινία. Οι στίχοι του έρχονται από το μακρινό παρελθόν και τη θεατρική παράσταση Το καλοκαίρι θα θερίσουμε (1945) του Αλέξη Δαμιανού. Τα τραγούδια ερμηνεύει εδώ η Δήμητρα Σελεμίδου.

Εισιτήρια:15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 60€/ Παιδικό - φοιτητικό 12€/ Περιορισμένης ορατότητας 10€/

Προπώληση: Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Καθημερινά 09.00-21.00 / Τηλ.: 213 088 5700 / Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742 / www.nationalopera.gr

+ Καταστήματα PUBLIC / http://tickets.public.gr

+ www.ticketservices.gr / Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου.

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ 21 3088 5710.