Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Λουλούδια-Φαντάσματα

Η ατομική έκθεση της Αγγελικής Δεκουλάκου «Χρωμογραφία IIΙ» -μια εικαστική πρόταση πάνω στη νεκρή φύση- εγκαινιάζεται την Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης The Image Gallery.

 

Αφιερωμένη στον Ηλία Δεκουλάκο που πρωτο-πειραματίστηκε με το κόκκινο φίλτρο και το 2018 κλείνουν τα 20 χρόνια από το θάνατό του είναι η έκθεση της Αγγελικής Δεκουλάκου με τίτλο ‘Χρωμογραφία IIΙ’ στην Αίθουσα Τέχνης The Image Gallery.

Το ένα μέρος είναι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με φιλμ και το άλλο είναι έγχρωμες φωτογραφίες τραβηγμένες με ψηφιακή μηχανή, με τη χρήση ενός κόκκινου φίλτρου. Στις ασπρόμαυρες εικόνες, συνθέσεις λουλουδιών σε βάζα ορισμένες φορές κάτω από ημίφως, αχνο-φαίνονται σαν ονειρικά τοπία, αέρινα, γίνονται οφθαλμαπάτες και έχουν κίνηση σαν να χορεύουν. Υπάρχουν σκόπιμα φλουταρίσματα σε κάποια τμήματά τους, όπου ο φωτογραφικός φακός νετάρει σε συγκεκριμένα σημεία, όπως πέταλα, φύλλα κ.ά. Κουνώντας τη μηχανή κατά τη λήψη της φωτογραφίας, η καλλιτέχνις επεμβαίνει ακόμα περισσότερο στο εικαστικό αποτέλεσμα. Φώτα, σαν εξπρεσιονιστικές πινελιές, προσδίδουν μιαν «ατμοσφαιρικότητα» στη φωτογραφική σύνθεση. Η χρήση του φωτός σ’ αυτές τις «ζωντανές-άψυχες» φιγούρες, μέσω μιας «εικαστικής» ελευθερίας, δημιουργεί μια «ψευδαισθησιακή» πραγματικότητα.

Στις έγχρωμες φωτογραφίες, η τεχνική είναι πιο σύνθετη. Ένα κόκκινο φίλτρο (δαχτυλίδι με κόκκινο γυαλί) μπαίνει μπροστά από το φωτογραφικό φακό και μετατρέπει την εικόνα σε μονοχρωματική, έτσι η φωτογραφία γίνεται κόκκινη. Αντίστοιχα φωτογραφικά πειράματα έκανε το 1970 ο πατέρας της εικαστικού, ο ζωγράφος Ηλίας Δεκουλάκος. Οι συνθέσεις των λουλουδιών στη Χρωμογραφία ΙΙΙ παραπέμπουν σε «ζωγραφικές εικόνες». Δημιουργείται μια θολότητα στο φωτογραφικό θέμα, η οποία προσδίδει επιπλέον κίνηση. Αλλού το παιχνίδι της κίνησης και της θολότητας είναι πιο έντονο, οπότε το αποτέλεσμα είναι εικόνες πιο ονειρικές. Άλλοτε οι πιο έντονες αντιθέσεις με γραμμές και μαύρα παίζουν ένα διαφορετικό εικαστικό παιχνίδι και σαν γραφές δημιουργούν την αίσθηση ότι πρόκειται για μεγάλα σχέδια με κάρβουνο. Παρόλη τη «ζωγραφικότητα» που δημιουργείται, το έντονο κοντράστ προσθέτει ένα επιπλέον φωτογραφικό στοιχείο.

Στον πολύ ωραίο χώρο της Image Gallery θα παρουσιαστούν 35 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων (ασπρόμαυρες φωτογραφίες και κόκκινες-μαύρες), καθώς επίσης και 50 μικρές φωτογραφίες (20x30 εκ.), οι οποίες θα εκτεθούν όλες μαζί σε έναν τοίχο και θα αποτελούν είτε ένα μεγάλο έργο, είτε πολλά μικρά αυτόνομα έργα. Θα εκτεθεί επίσης και μια παλιά φωτογραφία του Ηλία Δεκουλάκου με την τεχνική του κόκκινου φίλτρου.

Η Αγγελική Δεκουλάκου αναφέρει: ‘Είμαι εικαστικός-ζωγράφος, ταυτόχρονα είμαι και φωτογράφος. Τα ασαφή όρια των δύο αυτών Τεχνών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παιχνίδι για γένεση ιδεών. Αρκετές φορές όμως, αντίστοιχα αποτελέσματα πειραματισμών δεν είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν ως ζωγραφική ή ως φωτογραφία. Με τη Χρωμογραφία ΙΙΙ, στόχος μου είναι να συντεθεί ένα φωτογραφικό παράδειγμα με ζωγραφικούς κανόνες και συγχρόνως ένα εικαστικό με φωτογραφικούς κανόνες. Ενώ παράλληλα προσπαθώ να συνεχίσω και να εξελίξω την Ιστορία της Νεκρής Φύσης μέσα από έρευνα, δικές μου φωτογραφικές τεχνικές και προσωπικό εικαστικό έργο’.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 16.00-20.00, Σάββατο 11.00-17.00 και Κυριακή 12.00-16.00 (Από 08 Δεκεμβρίου έως 23 Δεκεμβρίου).

Αίθουσα Τέχνης The Image Gallery: Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 36, Αθήνα, Σύνταγμα, τηλ: +30-210-3230534.