Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Μακριά από αδελφοκτόνους πολέμους (video)

 

Από τις 19 Ιανουαρίου και για έξι παραστάσεις, η εντυπωσιακή παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου Σιμόν Μποκκανέγκρα’ του Τζουζέππε Βέρντι έρχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Ζωής Τσόκανου - Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία Ελάιτζα Μοσίνσκυ.

 

Με την υπόθεση να εκτυλίσσεται στη Γένοβα του 14ου αιώνα και να αναφέρεται στην άνοδο στην εξουσία και τη δολοφονία του κουρσάρου Σιμόν Μποκκανέγκρα, η ομώνυμη δημοφιλής όπερα του Βέρντι ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας ‘Σταύρος Νιάρχος’ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μέσα από το στόμα του ιστορικού δόγη της Γένοβας ο Βέρντι μπόρεσε να εκφράσει την πολιτική του σκέψη και τα ιδανικά του για μια Ιταλία ενωμένη, μακριά από αδελφοκτόνους πολέμους, ενώ παράλληλα προς την πολιτική ιστορία εκτυλίσσεται αυτή της χαμένης κόρης του Μποκκανέγκρα, η οποία δίνει αφορμή για πολιτικές συγκρούσεις.

Η εντυπωσιακή παραγωγή-λυρική τραγωδία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΛΣ με το Κόβεντ Γκάρντεν. Εδώ ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της όπερας Ελάιτζα Μοσίνσκυ επιχειρεί μια ιστορική σκηνοθεσία που εμπνέεται από την τέχνη και την αρχιτεκτονική της Αναγέννησης με εικόνες της θάλασσας, οι οποίες επανέρχονται διαρκώς ως μια αναφορά στη θνητότητα. Όπως διευκρινίζει ο σκηνοθέτης για την παραγωγή, ‘‘προσπάθησα να αφαιρέσω κάθε λεπτομέρεια η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει την έκθεση της τραγικής πλοκής. Η δράση πρέπει να εκφράζει μια αναπότρεπτη ώθηση προς τα εμπρός… μια δύναμη του πεπρωμένου. Έχει ανάγκη από στιγμές γαλήνης και ευγένειας. Η μουσική γλώσσα είναι ποιητική και σύνθετη και υπαινίσσεται τη διαρκή ροή της ζωής. Η παραγωγή εκτυλίσσεται σε ένα πολύ απλό σκηνικό. Δεν είναι ο γοτθικός κόσμος του ιστορικού Μποκκανέγκρα, αλλά ο νεοπλατωνικός κόσμος της ύστερης Αναγέννησης. Ενοποιεί τη δράση με μια σχεδόν αριστοτελική αίσθηση τάξης. Όπως στον Αριστοτέλη, η πλοκή του Βέρντι εξαρτάται από δύο κρίσιμες ανακαλύψεις, την εύρεση της κόρης του Μποκκανέγκρα και την ανακάλυψη του Αντόρνο ότι η Αμέλια είναι κόρη του Μποκκανέγκρα. Η τραγωδία έγκειται στην αδυναμία να εναρμονιστούν επί σκηνής οι αντίρροπες δυνάμεις που δρουν στην προσωπική και την πολιτική ζωή. Πρέπει να έχει κανείς την αίσθηση ότι έχει υπάρξει μάρτυρας μιας ολόκληρης ζωής σε κρίση η οποία βιώθηκε μέσα από τη δράση. Υπάρχει απαισιοδοξία σχετικά με τη δυνατότητα να επιτευχθεί τάξη στην πολιτεία και εκτίθεται η ιδέα του αμιγούς κακού στην ανθρωπότητα, το οποίο εμποδίζει την αρμονία. Ωστόσο, παραδόξως, πιο συγκινητικό απ’ όλα είναι το ντουέτο ανάμεσα στον Φιέσκο και στον Μποκκανέγκρα, όταν η ιδέα της συμφιλίωσης φανερώνεται φευγαλέα ως πιθανότητα’.

Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσουν δύο διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες βαρύτονοι, οι Δημήτρης Πλατανιάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ το καστ συμπληρώνουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι μονωδοί, όπως οι Τσέλια Κοστέα, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Ραμόν Βάργκας, Άννα Στυλιανάκη, Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Πακσόγλου κ.ά.

Μουσική διεύθυνση: Ζωή Τσόκανου - Στάθης Σούλης/ Σκηνοθεσία: Ελάιτζα Μοσίνσκυ.

Παραστάσεις: 19, 20, 22, 23, 25, 26 Ιανουαρίου, 20.00 (Κυριακές, 18.30)/ Εισιτήρια: €15, €20, €35, €40, €50, €55, €60, €90/ Φοιτητικό, παιδικό: €15/ Περιορισμένης ορατότητας: €10.

Προπώληση: Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής/ Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καθημερινά 09.00-21.00, τηλ.: 2130885700/ Ομαδικές πωλήσεις: 2130885742.

www.nationalopera.gr/Καταστήματα PUBLIC

http://tickets.public.gr/www.ticketservices.gr
Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου.

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος-Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 21 6809 1000.