Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Με τα λόγια των ποιητών

 

“Ένα ταξίδι σε ήχους ελληνικούς με τα λόγια των ποιητών”, μια αναδρομή στο μουσικό έργο του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το αθηναϊκό κοινό στην αίθουσα του Παρνασσού στις 30 Δεκεμβρίου, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2017...

 

Με τον Μανώλη Μητσιά και τη Θεοδώρα Μπάκα, άξια και σταθερή συνεργάτη του συνθέτη τα 10 τελευταία χρόνια, να ερμηνεύουν τα έργα του και την ηθοποιό Ελένη Κοκκίδου στην απαγγελία και το τραγούδι πραγματοποιείται στην αίθουσα του Παρνασσού ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Ηλία Ανδριόπουλου, 40 χρόνια αφότου ο συνθέτης εκτοξεύτηκε στη μουσική ζωή του τόπου, καταθέτοντας σχεδόν ταυτόχρονα δύο εμβληματικά του έργα: τα ‘Γράμματα στον Μακρυγιάννη’ και τα ‘Λαϊκά Προάστια’, για ν’ ακολουθήσουν οι ‘Ξένες Πόρτες’.

Η στροφή του σε έργα πολύμορφα και πιο προχωρημένα μουσικά ξεκινά από τους ‘Προσανατολισμούς’ Ο. Ελύτη και συνεχίζεται με τους ‘Αργοναύτες’ Σεφέρη, Γκάτσου, Ελευθερίου, τις ‘Ωδές’ Α. Κάλβου, τον ‘Πρώτο ΄Υμνο’ Δ. Σολωμού, τον ‘Φιλόπατρι’ Α. Κάλβου κ.ά.

Από τους μελωδικούς αυτούς κύκλους τραγουδιών προέκυψαν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες, που τραγουδιούνται πάντα με την ίδια ένταση και αγάπη από τον κόσμο. Τραγούδια-σταθμοί όπως τα ‘Μην κλαις’, ‘Τραγούδι του παλιού καιρού’, ‘Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες’, ‘Πλατεία Βάθης’, ‘Τραγούδι του Αρχιπελάγους’ κ.ά.

Με τους ‘Αργοναύτες’ εγκαινιάζεται η γόνιμη και λαμπρή συνεργασία του με τον κλασικό πια Μανώλη Μητσιά, που επισφραγίζεται με την έξοχη ερμηνεία του στον ‘Φιλόπατρι’, όπως και με αρκετές και επιτυχημένες συναυλίες τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, άξιος αναμορφωτής του ελληνικού τραγουδιού, πήρε στοιχεία από το δημοτικό, επτανησιακό, ακόμα και από το ρεμπέτικο τραγούδι και δημιούργησε ένα απολύτως δικό του είδος νέο-έντεχνου τραγουδιού, στην αυθεντικότερη και πιο λυρική εκδοχή του. Η συνεργασία του με τραγουδιστές όπως ήταν η Σωτηρία Μπέλλου, στα ‘Λαϊκά Προάστια’ συνέδεσε δυο είδη του ελληνικού τραγουδιού (παραδοσιακό-λαϊκό) και αποτύπωσε το πέρασμα της Ελλάδας από τον εμφύλιο και τη μεταπολίτευση στη νέα περίοδο από τη δεκαετία του ογδόντα και μετά.

Από τους πιο ''τραγουδισμένους'' συνθέτες της γενιάς του, χάρισε σε ερμηνευτές όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρία Δημητριάδη, η Νένα Βενετσάνου, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Θεοδώρα Μπάκα, ο Μανώλης Μητσιάς, κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές-σταθμούς της καριέρας τους.

Το βράδυ του Σαββάτου, μέσα από μία πανδαισία ήχων, τραγουδιών και μουσικής, ο Μανώλης Μητσιάς , η Θεοδώρα Μπάκα και η Ελένη Κοκκίδου θα μας ταξιδέψουν στην Ελλάδα που αγαπήσαμε, που ονειρευτήκαμε, στην Ελλάδα που μας πληγώνει και ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.

Κείμενα: Γιώργος Μονεμβασίτης/ Επιμέλεια προγράμματος – πιάνο: Αχιλλέας Γουάστωρ/ Μαντολίνο – μπουζούκι : Ηρακλής Ζάκκας.

Έναρξη: 21.00/ Εισιτήρια: Από 12€/ Προπώληση: viva.gr, τηλ 11876, “Vivakiosk”, Πλατεία Συντάγματος &Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Γκάζι)/ Αθηνόραμα.gr και lifo.gr/ Media Markt, Seven Spots, Reload Stores, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.

Αίθουσα Παρνασσός: Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα, τηλ. 2103221917.