Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Με τα υφαντά σου, τα προικιά...

 

‘Η Προίκα’. Aυτός είναι ο τίτλος της λαογραφικού-εικαστικού περιεχομένου έκθεσης που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων από 21 Απριλίου έως 30 Ιουνίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’. Και… προφανώς δεν χρειάζεται να έχεις οποιαδήποτε σχέση μαζί της για να την επισκεφτείς…

 

Η Δήμητρα Εξάρχου, η Κλειώ Παπαϊωάννου, η Ιφιγένεια Σδούκου, η Ζωή Σεϊτάνη, η Ιωάννα Τερλίδου, η Βιβή Τσιόγκα και οι φιλόλογοι Ιωάννα Γιαννακοπούλου και Στέλλα Νταβαρούκα συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση ‘Η προίκα’, που παρουσιάζει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’, εστιάζοντας τόσο στο λαογραφικό κομμάτι του θεσμού που επικράτησε για χρόνια, το οποίο προέρχεται από τις Συλλογές του Μουσείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αγοριανιτών ‘Ο Παρνασσός’, οι γυναίκες του οποίου προσέφεραν τα υφαντά και τα προικιά τους, όσο και στο εικαστικό.

Η πρώτη ενότητα της έκθεσης προσεγγίζει το θέμα του θεσμού της προίκας μέσα από τη λαογραφική του διάσταση σε υλικό επίπεδο, αποτυπώνοντας στο χώρο τα είδη και τα σύμβολα του γάμου (στέφανα, παραδοσιακά νυφικά, προικιά, υφαντά, δώρα) από τη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με αφηγήσεις γυναικών και ανδρών της ελληνικής υπαίθρου, που η πορεία του βίου τους ορίστηκε με ένα προικοσύμφωνο.

Η δεύτερη ενότητα αποτελεί μία καλλιτεχνική προσέγγιση με εικαστικές εγκαταστάσεις-δημιουργίες, μεταγραμμένα προικοσύμφωνα, αφηγήσεις και αντικείμενα τέχνης έξι Θεσσαλών καλλιτέχνιδων και δύο Θεσσαλών φιλολόγων, με έμπνευση από υπαρκτά αντικείμενα συνυφασμένα με την προίκα και το γάμο. Τα έργα που εκτίθενται, ανήκουν στην εννοιολογική τέχνη, δανείζονται όμως στοιχεία της ελληνικής λαϊκής τέχνης και παντρεύουν τα έθιμα με τη σύγχρονη τέχνη. Πηγή έμπνευσής τους, θύμησες και βιώματα του παρελθόντος, εικόνες ωραιοποίησης της προίκας, την οποία αναπτύσσουν με τη χρήση σύγχρονων καλλιτεχνικών μέσων. Στόχος των εικαστικών δημιουργιών είναι να αποτελέσουν κοινωνικά σχόλια, δίνοντας παράλληλα νέα μορφή, νέα οντότητα και εντέλει συνέχεια στη λαϊκή τέχνη.
Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη, ιστορικός τέχνης και εικαστικός.

Εγκαίνια: Σάββατο 21 Απριλίου, 19.00/ Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09.00-19.00, Σάββατο & Κυριακή 09.00-14.00/Είσοδος: Ελεύθερη.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’: Αγγελ. Χατζημιχάλη 6, Αθήνα, τηλ. 2103243972, 2103243987.