Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Με τη γραφή της ψυχής...

 

Αλλαγή φρουράς |(Change of guard)’. Αυτός είναι ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής της Ιταλίδας ποιήτριας Κλέλιας Χαρίση, που μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η συλλογή, την οποία μετέφρασε η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, παρουσιάζεται την Τρίτη 17 Απριλίου στον Ιανό.

 

"Αλλαγή Φρουράς ζητούν τα μάτια μου από τα μάτια της σοφίας...". Αυτό λέει το ποίημα της Κλέλιας Χαρίση, που έδωσε και τον τίτλο στην ομώνυμη συλλογή της, μια δίγλωσση έκδοση η οποία παρουσιάζεται στον Ιανό και, όπως σημειώνει η γνωστή ποιήτρια και μεταφράστριά της Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ‘απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη γραφή, τη «γραφή της ψυχής», καλώντας τους αναγνώστες να κάνουν το ταξίδι της ανάγνωσης, το οποίο θα τους χαρίσει τη χαρά της ανακάλυψης’.

 

‘Ὁμηρικὰ τὰ Ἔπη τῆς ζωῆς μας, δὲν λέω,

πές μου ὅμως…

ἂν, τελικά, ἡ Ἰθάκη εἶναι μέρος τοῦ μύθου,

ἢ ἂν ἡ ἀλήθεια πραγματεύεται τὸν μύθο της,

ἀνάμεσα σὲ Τρωικοὺς πολέμους

Νιάτων-Ἐμπειρίας!’

Όπως αναφέρει η μεταφράστρια στον πρόλογο, «Ἀνάμεσα στὸν μύθο τῆς ἀλήθειας καὶ στὴν ἀλήθεια τοῦ μύθου, κινεῖται ἡ ποίηση τῆς Κ.Χ. καὶ ἡ πολυδαίδαλη ποιητική της γλώσσα ρίχνει περισσότερο φῶς στὸν ὁρίζοντα τῆς ποίησης».

Το έργο του εξωφύλλου είναι του Νεκτάριου Αποσπόρη. Η ποιητική συλλογή περιλαμβάνει στίχους που μελοποιήθηκαν και ερμηνεύτηκαν από εξαιρετικούς σύγχρονους δημιουργούς, όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Κρινιώ Νικολάου, η Τζώρτζια (ΜΠΛΕ), η Ζωή Τηγανούρια, ενώ τη μετάφραση ανέλαβε η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

Θα μιλήσουν οι: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, ποιήτρια-μεταφράστρια/ Λάκης Παπαδόπουλος, συνθέτης-ερμηνευτής/ Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος-πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ/ Τάσος Λέρτας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών-Διδάκτωρ Παντείου Πολιτικών επιστημών και Ιστορίας/ Σωκράτης Δεληβογιατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ/

Απαγγέλουν: Αλέξης Κωστάλας/ Σαπφώ Ματσιώρη, παραγωγός Real FΜ/ Ιωάννης Παπουτσάκης, δημοσιογράφος ΕΡΤ-ποιητής/ Χρήστος Αθανασόπουλος, φιλόλογος-ποιητής/

Ερμηνεύουν τραγούδια της Κλέλιας Χαρίση αλλά και τραγούδια που αγαπήθηκαν οι: Κρινιώ Νικολάου, Αργυρώ Καπαρού, Βίκυ Καρατζόγλου.

Έναρξη: 21.00.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Ιανός: Σταδίου 24, τηλ. 2103217917, www.ianos.gr