Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Με τη γραφή του Ρίτσου (video)

 

Με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, από τις 12 Ιανουαρίου του 2019 κάθε Σάββατο και Κυριακή το Θέατρο ‘Αργώ’ δίνει βήμα σε δώδεκα σημαντικές ποιητικές φωνές, με τιμώμενη προσκεκλημένη τη συγγραφέα και κόρη του ποιητή Έρη Ρίτσου. Οι απαγγελίες συνοδεύουν την επιτυχημένη παράσταση ‘Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού’, η οποία και επιστρέφει εδώ για δεύτερη χρονιά, ενώ το πολιτιστικό γεγονός εμπνεύστηκε η ηθοποιός Νάνα Παπαδάκη.

 

Με μια παράσταση σε συνδυασμό με ένα ποιητικό γεγονός, το θέατρο ‘Αργώ’ και η Νάνα Παπαδάκη αποτίουν ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τη γέννησή του. Έτσι, ο ποιητικός μονόλογος «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού», σε σκηνοθεσία κι ερμηνεία της ίδιας, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ των Αισχυλείων, ανεβαίνει εδώ για δεύτερη χρονιά και ενώνεται με σημαντικές ποιητικές φωνές σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο πολύπτυχο έργο του Μονεμβασιώτη ποιητή, που καλύπτει την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Ποίηση, πεζογραφία, μεταφράσεις, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, χρονογραφήματα, ανθολογίες, μελέτες, εικαστικό έργο, αλλά και θεατρική εμπειρία στα προπολεμικά και κατοχικά χρόνια συνθέτουν μια ανεξάντλητη καλλιτεχνική υπόσταση με έργο. Έλληνες ποιητές και ποιήτριες εστιάζουν σε πτυχές του έργου του και παρουσιάζουν στο κοινό προσεγγίσεις της ποίησής του. Επίσημη προσκεκλημένη του «Αφιερώματος στο έργο του Γιάννη Ρίτσου» η λογοτέχνις και κόρη του ποιητή Έρη Ρίτσου.

Για το έργο του θα μιλήσουν οι (αλφαβητικά): Γιάννης Αντιόχου, Λένα Καλλέργη, Μαρία Κουλούρη, Αλέξιος Μάινας, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Τίτος Πατρίκιος, Σταμάτης Πολενάκης, Μανόλης Πολέντας, Σταύρος Σταυρόπουλος, Κατερίνα Χανδρινού και Γιώργος Χρονάς. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός συνδυάζει την προσωπική ματιά των προσκεκλημένων ποιητών και ποιητριών με τον σπάνια παιγμένο αριστουργηματικό μονόλογο «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» από την «Τέταρτη Διάσταση», σύνθεση υψηλής σύλληψης και κορυφαίο έργο του. 

Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Νάνα Παπαδάκη/ Καλλιτεχνική επιμέλεια - Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Ζορμπάς/ Σκηνικά - Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου/ Μουσική σύνθεση: Βασίλης Τζαβάρας/ Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Μπέτσης.

Παραστάσεις από 12/1/2019 έως 03/2/2019/Σάββατο, ώρα έναρξης παράστασης: 21.00/ Κυριακή, ώρα έναρξης παράστασης: 19.50 & ώρα έναρξης ομιλιών: 21.00/ Εισιτήρια: €10, €5 (μειωμένο/άνεργοι/ατέλειες)/ Προπώληση: €8, viva.gr

Κάθε Σάββατο στις 21.00: «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» του Γιάννη Ρίτσου

Και κάθε Κυριακή:  «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» του Γιάννη Ρίτσου στις 19.50 και στις 21.00 ακολουθούν οι ομιλίες Ελλήνων ποιητών και ποιητριών:

13 /1: Τίτος Πατρίκιος - Κώστας Γ. Παπαγεωργίου - Γιάννης Αντιόχου 

20/ 1: Αλέξιος Μάινας - Λένα Καλλέργη - Μαρία Κουλούρη

27/1: Γιώργος Χρονάς - Σταύρος Σταυρόπουλος - Κατερίνα Χανδρινού

3/2: Μανόλης Πολέντας - Σταμάτης Πολενάκης - Επίσημη προσκεκλημένη: Έρη Ρίτσου. 

Θέατρο Αργώ (Β’ Σκηνή- A Small Argo full of Art): Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, τηλ. κρατήσεων: 2105201684, argotheater.gr