Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Με την ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη (video)

 

Αφορμή, τα 90 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη. Η Λένα Πλάτωνος καταδύεται στον ποιητικό κόσμο του πεσιμιστή και λυρικού Έλληνα ποιητή, με τη  Σαβίνα Γιαννάτου να ερμηνεύει στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός την Τρίτη 17 Απριλίου τον κύκλο ''Καρυωτάκης - 13 τραγούδια''.

 

Με το δικό της μοναδικό τρόπο η Σαβίνα Γιαννάτου, με αφορμή τα 90χρονα από το θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη, ερμηνεύει στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός τον κύκλο τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος ‘Καρυωτάκης - 13 τραγούδια’. Στα ενδιάμεσα, θα διαβάσει ο συγγραφέας Γιώργος Κοροπούλης ποιήματα και πεζά του Κώστα Καρυωτάκη και επίσης ένα κείμενο του Ανδρέα Εμπειρίκου σχετικά με το άδοξο τέλος του ποιητή.

Για την απόφασή της να μελοποιήσει Κώστα Καρυωτάκη το 1979, η Λένα Πλάτωνος λέει: ‘Η ιστορία μου με τον Κώστα Καρυωτάκη άρχισε στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, όταν μου έγινε πρόταση να τον μελοποιήσω για τις ανάγκες της εκπομπής για την ποίηση. Εγώ αρνήθηκα αρχικά, γιατί φοβήθηκα το τεράστιο καλλιτεχνικό του μέγεθος, και προσφέρθηκα να γράψω σκέτη μουσική που θα ταίριαζε στο ύφος του για να υποστηρίξω τις απαγγελίες. Ο Χατζιδάκις δέχτηκε. Τελικά, μια νύχτα, όπως είχα ανοιχτό στο πιάνο μου το βιβλίο με τα ποιήματα του Καρυωτάκη, το βλέμμα μου αγκιστρώθηκε σε ένα ποίημά του, το μελοποίησα αμέσως και έκλαψα. Έτσι, η εκπομπή “ντύθηκε” και με τα τραγούδια μου, που είχαν αμέσως μεγάλη απήχηση στο Τρίτο, αλλά ακόμα περισσότερη μέσα στην ψυχή μου, όπου και “άκουσα” τη φωνή της Σαβίνας να τα τραγουδάει. Άρεσαν επίσης πολύ και στον Χατζιδάκι κι έτσι έγιναν άλμπουμ στη Lyra του Αλέκου Πατσιφά’.

Οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν το 1981 και ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1982.

Πιάνο: Θόδωρος Κοτεπάνος/ Διαβάζει ο Γιώργος Κοροπούλης.

Έναρξη: 21.00/ Εισιτήρια: 10, 15, 20 ευρώ/ Προπώληση: viva.gr, τηλ. 11876/ Vivakiosk, Πλατεία Συντάγματος/ Media Markt, Seven Spots, Reload Stores, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης/ Vivakiosk Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Γκάζι)/ - αθηνόραμα.gr και lifo.gr

Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός: Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8 (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο), τηλ. 2106109513, 6944303274.