Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Το μεγαλείο του ΦΟΒΟΥ

 

Στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στη Γερμανία το 1935, πριν ακόμη διαφανεί στην κοινωνία αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει, επικεντρώνεται τo έργο του Μπρεχτ ‘ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΡΑΪΧ’ και ειδικά τα δύο μονόπρακτα ‘Η ΕΒΡΑΙΑ - Ο ΧΑΦΙΕΣ’ που από Παρασκευή 13 Απριλίου και για λίγες παραστάσεις ανεβαίνουν στην ‘Πάνω Σκηνή’ του Από Μηχανής Θεάτρου.

 

Eξόριστος (1935-1939) και πριν ακόμη αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας, ο Μπρεχτ έγραψε τα 24 μονόπρακτα, ‘Τρόμος και Αθλιότητα του Γ’ Ράιχ’, προβλέποντας μέσα από τη δύναμη της γραφής και της φαντασίας του όλα εκείνα που θ’ ακολουθούσαν. Άλλωστε, το αίσθημα μιας βαριάς ατμόσφαιρας στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο των ανθρώπων στη Γερμανία ήταν έντονο, ενώ η καταπίεση, η δυσπιστία και η υποκρισία κυριαρχούσαν σε ένα τοπίο σκοτεινό, με έντονη την οσμή του τρόμου. Δύο από τα μονόπρακτα ανεβαίνουν για λίγες μόνο παραστάσεις στην ‘Πάνω Σκηνή’ του Από Μηχανής Θεάτρου, με τον συγγραφέα να διεισδύει εδώ στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, εμβαθύνοντας σιγά σιγά στις πιο ενδόμυχες πτυχές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται σταδιακά πρώτα μέσα από τους ίδιους το ολοκληρωτικό καθεστώς.

Στην ‘Εβραία’, η ηρωίδα, μια αστή, σύζυγος καθηγητή Ιατρικής, μαζεύει τα πράγματά της σε βαλίτσες, αποφασισμένη να μετοικήσει στο Άμστερνταμ μακριά από το σύζυγό της, ορμώμενη από τη νέα πραγματικότητα που διαφαίνεται γύρω της, επιθυμώντας να μη σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της καταγωγής της. Σε αυτή την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από τη συνομιλία τους τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με το φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.

Στον ‘Χαφιέ’, ένας άνδρας, μια γυναίκα και ο γιος τους ( μια αστική οικογένεια), στο σπίτι τους, παρουσία της υπηρέτριάς τους, βιώνουν με φόβο τη μεταβατική περίοδο που διαδέχεται τη φυσιολογική καθημερινή πορεία της ζωής τους και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες γύρω τους, τα πιστεύω και τις βαθύτερες αξίες τους, αφού εμποτίζονται με δυσπιστία από το ενδεχόμενο της προδοσίας του ενός προς τον άλλο ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένειά τους.

Παίζουν: Μαρλέν Καμίνσκυ, Δώρα Τσίγκα.

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης/ Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη.

Διεύθυνση Φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη/ Βοηθοί Σκηνοθέτη: Νικολέτα Παράσχη, Ρεβέκκα Παυλίδου/ Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρονίκη Χριστάκη/ Μουσική Επιμέλεια: Ανδρονίκη Χριστάκη – George Gaudy/ Μουσική Σύνθεση-Ενορχήστρωση: George Gaudy.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00/ Εισιτήρια: κανονικό, 14 ευρώ, φοιτητικό, άνω των 65, 10 ευρώ, άνεργοι, 8 ευρώ & ατέλειες ηθοποιών, 5 ευρώ/ Προπώληση: Viva.gr

Από Μηχανής Θέατρο: Ακαδήμου 13, Αθήνα, τηλ. 210-5232097.