Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Μετράει η ψυχή κι όχι τα νούμερα...

 

Το 1941, στο Ύψωμα 731, ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατορθώνει μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως συχνά μετρά το μέγεθος της ‘ψυχής’ κι όχι η πλειοψηφία των αριθμών. Το έργο ‘Ύψωμα 731’, αφιερωμένο σ’ αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια των Ελλήνων, σε κείμενο-σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Πορεία στις 18 Φεβρουαρίου.

 

Μια συγκλονιστική 60λεπτη μουσικοθεατρική παράσταση για την αξία της ελευθερίας είναι το έργο του Άρη Μπινάρη, ‘731 μέτρα πάνω από τον Άδη’ που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Πορεία στις 18 Φεβρουαρίου. Το 1941, στο Ύψωμα 731, ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός νικά τον υπεράριθμο στρατό του Μουσολίνι. Στη μάχη που δόθηκε τα γεγονότα και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου όσον αφορά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων οπλιτών, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν μία ιταλική επίθεση μυθικών διαστάσεων.

Στην παράσταση, που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, με όχημα την αφήγηση των γεγονότων, η μάχη ανάγεται στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων· εκεί όπου νικάει ο παράδοξος τρόπος σκέψης, αυτός που αντιβαίνει στην κοινή αντίληψη και έρχεται σε σύγκρουση με τις εκάστοτε κρατούσες αντιλήψεις ή την κοινή λογική. Ζητούμενο σε τούτη τη μάχη δεν ήταν άλλο από τη διεκδίκηση της ελευθερίας, που έγινε η σπίθα η οποία έδωσε τη νίκη ενάντια στους φαινομενικά ‘άτρωτους’ Ιταλούς. Η παράσταση αξιοποιεί στοιχεία και πληροφοριακό υλικό από εφημερίδες και μαρτυρίες της εποχής, καθώς και συνεντεύξεις και απομνημονεύματα ανθρώπων που συμμετείχαν στη μάχη, μεταστοιχειώνοντάς τα σε μουσική, κίνηση και λόγο.

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη, 21:15/

Εισιτήρια: VIP ζώνη: 18 ευρώ, A’ ζώνη: 16 ευρώ, Β’ ζώνη: 14 ευρώ, Γ’ ζώνη: 12ευρώ, senior (άνω των 65): 14 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων, ΑμεΑ: 12ευρώ (σε συγκεκριμένες θέσεις της Α’ & Β’ ζώνης)/ Εισιτήρια θα διατίθενται με προσφορά προπώλησης έως και την ημέρα της πρεμιέρας (18 Φεβρουαρίου): Εισιτήρια VIP ζώνης 14€, Α’ ζώνης 12€, Β’ ζώνης 12€ (αρχική τιμή 18€, 16€ και 14€ αντίστοιχα).

Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3, Αθήνα ,τηλ. 21 0821 0082.