Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Μη μoυ ντυθείς Γενίτσαρος!

Σε άκουσα πρόσφατα που έλεγες ότι θέλεις να πας σε μια έκθεση με αποκριάτικο εποπτικό υλικό, αποκριάτικες παραδοσιακές φορεσιές, μάσκες, φωτογραφίες και κείμενα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μαζί με μένα σε άκουσε μάλλον και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων που, σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων, σε καλεί σε μια παραδοσιακή Αποκριά στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’.

Φορεσιές άγνωστες στους πολλούς, όπως ο Κορδελάτος, η Μπούλα, ο Γενίτσαρος, οι οποίες ανήκουν στο Λύκειο Ελληνίδων και αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της λαϊκής παράδοσης, που συνοδεύει έθιμα από το παρελθόν κατά τη διάρκεια των αποκριάτικων εορτών, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκτίθενται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγελική Χατζημιχάλη. Οι φορεσιές θα φιλοξενηθούν στο χώρο των συλλογών του Μουσείου ως ελεύθερα εκθέματα, ώστε οι επισκέπτες να έχουν πλήρη εικόνα του συνόλου της καθεμιάς ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο δίνεται έμφαση στην ιδιαιτερότητα των επιμέρους στοιχείων τους, η οποία σε συνδυασμό με τη σκηνική παρουσία τους στο χώρο του Μουσείου να σε προκαλεί να αναβιώσεις το παρελθόν όσο πιο ζωντανά γίνεται.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 05 Φεβρουαρίου στις 12.00, ομιλία της ερευνήτριας του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ζωής Μάργαρη με τίτλο Tούτες οι μέρες το ’χουνε, τούτες οι εβδομάδες, για να χορεύουν τα παιδιά να χαίροντ’ οι μανάδες και θα παρουσιαστούν εθιμικά χορευτικά δρώμενα της ελληνικής Αποκριάς.

Διάρκεια: Από 5 έως 26 Φεβρουαρίου/ Είσοδος: Ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-19:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00-14:00.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης Δήμου Αθηναίων «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987.