Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Μια διαδρομή, ένα αρχείο και η νεοελληνική αρχιτεκτονική

 

Μια διαδρομή στο αρχείο του Δημήτρη Μανίκα, γνωστού αρχιτέκτονα που κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας με έδρα τη Βιέννη και συνεργάστηκε με πολλά σημαντικά γραφεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι η έκθεση με τίτλο ‘Από το αρχείο του Δημήτρη Μανίκα: Αθήνα και Βιέννη’ που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη, τιμώντας και τα 80χρονα του δημιουργού.

 

Τη δωρεά του αρχείου του αρχιτέκτονα Δημήτρη Μανίκα στα Aρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη σηματοδοτεί η έκθεση που ξεκινά στους χώρους του Μουσείου, αποσκοπώντας παράλληλα στο να γίνει το έργο του γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Στην έκθεση του επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης παρουσιάζεται αναδρομικά το συνολικό του έργο, μέσα από μια προσωπική επιλογή του ίδιου με έργα που αφορούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Αυστρία, πραγματοποιημένα ή όχι, από «τον Έλληνα-Αυστριακό, τον Αυστριακό-Έλληνα, αυτόν τον ιδιαίτερα ταλαντούχο αρχιτέκτονα», σύμφωνα με τα λόγια του Wilhelm Holzbauer, στενού συνεργάτη του επί σειρά ετών.

Ο Δημήτρης Μανίκας γεννήθηκε το 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο της Βιέννης από όπου αποφοίτησε το 1967. Με το έργο του, αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της αυστριακής πρωτεύουσας. Στην παρουσίαση περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα του από την Αυστρία, όπως την αποκατάσταση και επέκταση του πολιτιστικού κέντρου Wiener Urania, την αναμόρφωση και επέκταση του Ιστορικού Μουσείου της Πόλης της Βιέννης και τα κτήρια γραφείων της Siemens-Kasern στο Σάλτσμπουργκ. Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα (για το Μουσείο Ακρόπολης, την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο, τον άξονα της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.), αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του και την αδιάκοπη ενασχόλησή του με τον γενέθλιο τόπο. Η έκθεση προσφέρει μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε την πόλη μας και τη χώρα μας και να «ταυτίσουμε» το χτισμένο περιβάλλον με τους δημιουργούς του.

Εγκαίνια: Τετάρτη 28 Μαρτίου, 20:00/ Διάρκεια: 29.03 – 20.05.2018

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: ΠέμπτηΚυριακή: 10:00 – 18:00/ Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 22:00/ Εισιτήρια: 6 & 3 ευρώ.

Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138, τηλ. 2103453111, www.benakimuseum.gr