Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Μια ιστορία που άξιζε να ειπωθεί...

 

Μια αληθινή, βαθιά συγκινητική και συγκλονιστικά ανθρώπινη ιστορία αγάπης και επιβίωσης σε ένα από τα φρικτά κολαστήρια των Ναζί είναι το βιβλίο της Χέδερ Μόρρις ‘Ο δερματοστίκτης του Άουσβιτς’, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός και έχει ήδη μεταφραστεί σε 24 γλώσσες.

 

Ενώ εργαζόταν επί χρόνια σε μεγάλο νοσοκομείο της Μελβούρνης, η Χέδερ Μόρρις, συγγραφέας του τρυφερού μυθιστορήματος σκληρών καιρών ‘Ο δερματοστίκτης του Άουσβιτς’, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός, μελετούσε και έγραφε παράλληλα σενάρια, ένα από τα οποία μάλιστα είχε επιλεγεί από κάποιον βραβευμένο με Όσκαρ Αμερικανό σεναριογράφο.

Το 2003 σύστησαν τη Χέδερ σε έναν ηλικιωμένο κύριο ο οποίος ‘είχε μια ιστορία που ίσως άξιζε να ειπωθεί’.

Η γνωριμία της με τον Λάλε Σοκολόφ άλλαξε τη ζωή και των δυο τους. Η φιλία τους άνθισε και ο Λάλε εμπιστεύτηκε στη Χέδερ τις πιο προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής του κατά το Ολοκαύτωμα. Αρχικά, η Χέδερ έγραψε ένα σενάριο με την ιστορία του Λάλε, το οποίο εκτιμήθηκε πολύ σε διεθνείς διαγωνισμούς. Εντέλει, έδωσε στην αφήγηση τη μορφή μυθιστορήματος. ‘Ο δερματοστίκτης του Άουσβιτς’ είναι, εκτός των άλλων, ένα δυνατό μάθημα ζωής που νικά τη λήθη. Ο Λάλε Σοκολόφ δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που χαράζει τους μπλε αριθμούς στα μπράτσα των φυλακισμένων του Άουσβιτς. Είναι αναγκασμένος να το κάνει. Από τη βολική θέση του δερματοστίκτη, βλέπει, ζει την ανθρώπινη κτηνωδία, την καταγράφει σε αριθμούς και σε θύματα. Την καταγράφει σε αντοχή και σε κουράγιο ψυχής. Τη χαρτογραφεί στα συναισθήματά του. Την καταγράφει σε θάνατο και σε έρωτα. Κάνει το δικό του μυστικό αγώνα κάτω από το παγωμένο, απάνθρωπο βλέμμα του Μέγκελε. Ελπίδα του μοναδική, η Γκίτα, το κορίτσι που θ’ αγαπήσει μέσα στην απόλυτη ανθρώπινη αθλιότητα...