Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Μια πόλη σε συσκότιση

 

Τρεις εμβληματικοί συγγραφείς της Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιώργος Ιωάννου και ο Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, συνέθεσαν ένα πολυφωνικό ποίημα. Μία σκηνική σύνθεση για τη μεταπολεμική Ελλάδα. Η παράσταση ‘Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη’ από 29 Μαρτίου ανεβαίνει στη Σκηνή Κατίνα Παξινού του Εθνικού Θεάτρου στο Rex, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

 

Μια αστική περιπετειώδης αφήγηση είναι η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ‘Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη’, που βασίζεται σε κείμενα των Βασίλη Βασιλικού, Γιώργου Ιωάννου και Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη και αναφέρεται στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η πόλη τους, η Θεσσαλονίκη, μοιάζει να έχει τη δική της, κρυμμένη, μυθολογική ζωή. Αυτή η ζωή μπορεί χρονολογικά να κατατάσσεται στο παρελθόν, είναι όμως πανταχού παρούσα στο σήμερα, σε ένα διευρυμένο παρόν. Ο πολυπράγμων ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης περιπλανιέται στην πόλη που μεγάλωσε και ιχνηλατεί την παιδική ηλικία της Θεσσαλονίκης μετά τον πόλεμο, με την παράσταση, το κείμενο και την περιπετειώδη αφήγηση να αποτελούν ουσιαστικά προσπάθεια κατανόησης ή και εφεύρεσης μιας πόλης σε συσκότιση.

Μετά τη δύση στις οδούς Εγνατία και Αγίου Δημητρίου, στην Καμάρα, στη Λέοντος Σοφού, στον Έσπερο, στο Βακούρα και στα Τιτάνια, στα Χίλια Δέντρα, στην Πολίχνη και στο μέτωπο των μεγάρων της παραλίας, μπορεί κανείς να διακρίνει τις φωτεινές νησίδες: Το τεράστιο Φύλλο που κατασπαράζει μια πολυκατοικία στην Κολόμβου, τη Σαρκοφάγο στην Αγγελάκη, στην κρύπτη της οποίας σμίγουν τα παράνομα ζευγάρια, τον υπαίθριο Τεκέ του Τσικρικονάκια στα Εβραϊκά Μνήματα, την πορεία των κίτρινων Άστρων προς το Σταθμό για το Άουσβιτς, την ηρωική, τέλος, έξοδο της Κυρίας Έρσης έξω από τα τείχη της πόλης με το υπεραστικό προς την εξωτική Σικυώνη μετά από δέκα χρόνια Κατοχής και Εμφυλίου. Ψηφίδες και σπαράγματα δύο ταλαιπωρημένων, μίζερων κι όμως μυθολογικά ολοζώντανων δεκαετιών: 1950 και 1960. Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης/ Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά/ Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη/ Μουσική: Μιχάλης Σιγανίδης/ Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος/ Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Ζησούδη/

Ερμηνεύουν: Στέλλα Βογιατζάκη, Ευθύμης Θέου, Σύρμω Κεκέ, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Παπανδρέου, Γιώργος Σύρμας. / Συμμετέχει live ο μουσικός Μιχάλης Σιγανίδης.

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 21.00/ Γενική είσοδος: 13 ευρώ, 10 ευρώ, νεανικό, φοιτητικό & 5 ευρώ, άνεργοι.

Εθνικό Θέατρο, Πειραματική Σκηνή (Κατίνα Παξινού)-Rex: Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210-3305074, 210-7234567.