Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Μνήμες, έννοιες, εικόνες…

 

Με έργα που εκτέθηκαν το Νοέμβριο του 2018 στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, μια διαχρονική παρουσίαση προσωπογραφιών και σωματογραφιών που έχουν φιλοτεχνηθεί εκ του φυσικού, αλλά και πρόσφατες ανέκθετες ζωγραφικές συνθέσεις του με εννοιολογικά στοιχεία και ανθέμια, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου, ώρα 7.30 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου, η ατομική έκθεση εικαστικών έργων του ζωγράφου, λογοτέχνη, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου ‘Εξεικονίσεις Art- Est’.

 

Η έκθεση ‘Εξεικονίσεις Art- Est’ του Κώστα Ευαγγελάτου που εγκαινιάζεται στις 28 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, είναι ένας πολυποίκιλος θησαυρός, με τον δημιουργό να διευρύνει για μια ακόμη φορά τα εκφραστικά του μέσα, τολμώντας ευφυείς πειραματισμούς και αποτυπώσεις με πηγή έμπνευσης τη φύση και το ‘ανθρώπινο σώμα’ που μελετά εναγωνίως ώστε να αποτυπώσει και να εκφράσει κάθε ‘ίνα’ συναισθήματος από το ανεξάντλητο κουβάρι των ονείρων, των επιθυμιών και των τεχνασμάτων της ανθρώπινης φύσης.

Με μολύβι, αυγοτέμπερα, ελαιόχρωμα ή με μικτή τεχνική, ο Κώστας Ευαγγελάτος δημιουργεί έργα καθαρών γραμμών, ομιλούντα, που διεγείρουν τη φαντασία και δονούν τον κόσμο των αισθήσεων μέσα από μια ισορροπία και αρμονία που παραπέμπει σε κείνη του σύμπαντος.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο Ιστορικός και Θεωρητικός Τέχνης κ. Λεόντιος Πετμεζάς, ‘Στις σειρές των δημιουργημάτων του Κώστα Ευαγγελάτου εμπεριέχονται συμβολισμοί που σχηματίζονται με λιτές και αδρές γραμμές. Με μοναδική λεπτομέρεια και απαράμιλλη διάθεση, τα αληθινά κομψοτεχνήματά του τονίζουν ενημερωτικά πως είναι προϊόντα μελέτης, με μια απλότητα που αποκτά μεγαλείο. Τα οικεία πρόσωπα αλλά και τα άγνωστα μοτίβα παίζουν εναλλακτικούς ρόλους και αναδύονται σε πρωταγωνιστές της εμπεριστατωμένης τεχνοτροπίας του, καθώς αποκτούν διαστάσεις. Εκπέμπουν εσωτερικό φως και ενέχουν μια διορατική και εμβληματική συνέχεια. Σκιαγραφούν μια συμπερασματική αποτίμηση, που αποτελείται από προσωπικές αναγωγές, καίριες και ουσιαστικές στιγμές με χρονολογική σειρά που λειτουργεί σαν βιωματικός σπινθήρας με ποικίλες αναφορές που καταδύονταν και καταγράφονται από χρόνια. 

Ο καλλιτέχνης δίνει την ευκαιρία στο φιλότεχνο θεατή να ενστερνιστεί την αμεσότητα που επιβάλλει τα ίχνη της ύπαρξής  και της παρουσίας μιας διερευνητικής διαμεσολάβησης. 

Ο ιδιότυπος λόγος του, ιδιαίτερα ευκρινής για την τονωτική μεγέθυνση των χαρακτηριστικών, προσδίδει υπόσταση στη σχεδιαστική φύση των επιτευγμάτων του, που σίγουρα έχουν βιογραφικό χαρακτήρα. Περιγράφει θέσεις και θεάσεις που λειτουργούν με κίνηση προς μια διαδικασία κριτικής επισκόπησης. Τίποτα δεν είναι τυποποιημένο ή προβλέψιμο στην αυθόρμητη και καθόλου επιτηδευμένη τεχνοτροπία που ακολουθεί. Στους πίνακες ο έντονος συναισθηματικός προβληματισμός προκαλεί ερωτήσεις για τον ίδιο. Αμετάκλητα αποπνέει συγκρίσεις για τις πτυχές του υλικού. Παράλληλα προχωρεί σε διατάξεις αξιοποίησης του υπάρχοντος δεδομένου με εννοιολογικούς ρυθμούς, δραστική δομή και εσωτερικότητα δόμησης’.

Διάρκεια: Κυριακή 24 Μαρτίου έως 01η Απριλίου.

Καθημερινά από Τετάρτη μέχρι και Σάββατο θα γίνονται ξεναγήσεις στις 6.30 μ.μ.

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, ώρα 7 μ.μ., και το Σάββατο 30 Μαρτίου, ώρα 12 το μεσημέρι, ο Κώστας Ευαγγελάτος θα μιλήσει για θεωρητικά θέματα της σύγχρονης τέχνης και θα συνομιλήσει με ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς και λογοτέχνες.

Ώρες λειτουργίας: 12:00- 15:00 και 18:00-21:00/ Είσοδος: Ελεύθερη.

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Φίλωνος 29, Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου, τηλ. 2104101402.