Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Να λογαριάσουμε κατά πώς προχωρούμε...

 

Συζητήσεις με το κοινό, ομιλίες-στρογγυλές τράπεζες με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και γενικότερα ανθρώπων που θέλουν και έχουν κάτι να πουν, αναγνώσεις κειμένων, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, διαγωνισμοί νέων έργων για το θέατρο και για το ραδιόφωνο, αναλόγια, συναυλίες, εικαστικές performances, εκθέσεις, εργαστήρια. Από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και για τα επόμενα τρία χρόνια, το Θέατρο Τέχνης τιμά το ’21 και προσπαθεί να συσπειρώσει κάθε σκεπτόμενο πολίτη (μη) θεατή κάτω από ένα κοινό ερώτημα που ζητά αγωνιωδώς την απάντηση: ‘Από πού ξεκινήσαμε, πώς ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε στη σύγχρονη Ελλάδα; Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα; Πώς και κατά πού προχωρά;”.

 

‘Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε (...).

Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε κατά πού προχωρούμε (...).

Δεν θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη (...)’. Αντλώντας έμπνευση από τούτους τους στίχους του Σεφέρη, το Θέατρο Τέχνης, παράλληλα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τον εορτασμό των 75 χρόνων λειτουργίας του, αποφάσισε να ξεκινήσει μια τριετή σειρά εκδηλώσεων που αφορούν στις Τέχνες και Επιστήμες, με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση  του ’21! Η τριετής αυτή εορταστική “αναζήτηση” θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση μεγάλης θεατρικής παραγωγής του Θεάτρου Τέχνης, που θα αντλήσει έμπνευση και υλικό απ’ όλες τις δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις δύο σκηνές του, κατά το διάστημα 25 Μαρτίου 2018- 25 Μαρτίου 2021, χρονολογία κατά την οποία θα γιορταστεί η επέτειος 200 χρόνων από την Επανάσταση. 

Πρόγραμμα εκδήλωσης Δευτέρας 26 Μαρτίου

Α μέρος: Ώρα 19.00

Εισηγήσεις

Όλγα Κατσιαρδή – Hering, Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θέμα: Ιστοριογραφία της Ελληνικής Επανάστασης

 

Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θέμα: Ο Διαφωτισμός και η ιδεολογική προετοιμασία της Επανάστασης

 

Βασιλική Σειρηνίδου, Επίκ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θέμα: Ελληνική οικονομία και κοινωνία πριν την Επανάσταση

Θα ακολουθήσει συζήτηση

Συντονίζει η Καλή Παγουλάτου – Κυπαρίσση

 

 

Β Μέρος:  Ώρα 21.30

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Μια συγγραφική performance από την ΟΜΑΔΑ SCENE (+)

Επανάσταση με τι; Ενάντια σε τι; Ενάντια σε ποιον; Από ποιους και για ποιους; Και μετά;

Πώς μπορούν τα αντικείμενα να είναι επαναστατικά; Πώς και με τι σκεφτόμαστε την ιστορία μας 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821;

Με δέος; Κριτική ματιά; Αδιαφορία; Νοσταλγία; Σεβασμό;

Η συγγραφική Ομάδα Scene (+) αποτυπώνει σκέψεις, προβληματισμούς, προσδοκίες και προσωπικές εμπειρίες μικρών επαναστάσεων, κοιτάζοντας με τα μάτια του σήμερα την ιστορία και τον απόηχο μιας εθνικής εξέγερσης.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ:

Σύλληψη/ Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φλουράκης

Συγγραφείς: Αγγουριδάκη Γεωργία, Αμέντα Μαρία, Αναγνωστοπούλου Ειρήνη, Ασωνίτης Χρήστος, Βέλιου Νατάσα, Γιαννοπούλου Κέλλυ, Δέδε Θεώνη, Διαμαντόπουλος Έντυ, Δούσμανη Νότα, Ιωσήπου Νίκος, Κανελλοπούλου Γεωργία, Κατσιφής Γιώργος, Κονταξάκη Χαρά, Κουρνέτα Ελένη, Κυριάκογλου Μαρία, Κώνστας Χριστόφορος, Κωστοπούλου Ελένη, Μεσσαριτάκη Εύη, Μπακογεώργος Γιάννης, Μπαλτά Μαρία, Παπασταφίδα Χρυσάνθη, Παπούλια Σοφία, Πατσιαβού Βάνα, Ράπτη Νίκη.

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Γεωργία Αγγουριδάκη, Γιάννης Μπακογεώργος

Εικαστική Επιμέλεια: Χριστόφορος Κώνστας, Χsquare DesignLab

Μουσική: Αντώνης  Μιχαηλίδης     

Βίντεο: Χριστίνα Χριστοφή    

Είσοδος ελεύθερη/Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας

 

Η αμέσως επόμενη εκδήλωση του προγράμματος ‘200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821/ Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα;’ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Απριλίου και πάλι στη σκηνή της οδού Φρυνίχου, ενώ ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα είναι ο πρώτος από τους 21 καλλιτέχνες που θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετίας με 21 πρόσωπα-ήρωες της Επανάστασης. Έτσι, θα συναντηθεί λοιπόν με τον Ιωάννη Καποδίστρια τη Δευτέρα 23 Απριλίου στη Φρυνίχου στις 21.30 υπό τον τίτλο: ‘Τα πρώτα 200 χρόνια είναι δύσκολα: προεόρτια μιας επετείου που επίκειται’.

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν-Φρυνίχου: Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 2103222464, www.theatro-technis.gr