Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Το νήμα της μνήμης... (trailer)

 

Το ελάχιστα παιγμένο κείμενο του Γιάννη Ρίτσου ‘Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού’, προορισμένο για τη θεατρική σκηνή που αναφέρεται στον κύκλο των Ατρειδών, ανεβαίνει, από το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Αργώ, σε σκηνοθεσία κι ερμηνεία της Νάνας Παπαδάκη. 

 

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος υπήρξε πολλαπλά συνδεδεμένος με το θέατρο, αφού εργάστηκε ως ηθοποιός στα προπολεμικά και κατοχικά χρόνια, στο θίασο της Κατερίνας, του Εθνικού, της Λυρικής Σκηνής, ως κριτικός χορού και περιστασιακά ως μεταφραστής αρχαίας τραγωδίας. Μόνο έκπληξη δεν αποτελεί λοιπόν το κείμενό του για θέατρο ‘Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού’ από τους πολύστιχους ποιητικούς μονολόγους της ‘Τέταρτης Διάστασης’ που ξεκινά παραστάσεις στο θέατρο Αργώ. 

Σε ένα σκηνικό οδοιπορικό στο φως και στο σκοτάδι, βράδυ φθινοπώρου, σε ένα μισογκρεμισμένο αρχοντικό, στους πρόποδες ενός ψηλού βουνού, μια γυναίκα αφηγείται τη ζωή της στην τροφό της, που είναι εκατό χρονών, ίσως και διακοσίων. Το νήμα της μνήμης ξετυλίγεται, ατομικά και συλλογικά πάθη αποχωρίζονται το μυθικό παρελθόν, διατρέχουν την ιστορία και φτάνουν στο σήμερα.

Στο μονόλογό του, ο ποιητής συναντά την ηρωίδα στην ηλικία των εβδομήντα χρόνων, να εξομολογείται στη σιωπηλή τροφό της. Και, όπως λέει κι ο ίδιος στον πρόλογο, ‘δεν μπορείς να καταλάβεις αν η σιωπή της είναι κούραση, σοφία, άγνοια, ανοχή, κατανόηση, γενική καταδίκη, γενική παραδοχή, στοργή, κατάφαση, άρνηση, εχθρότητα, ηλιθιότητα ή ένα δικό της ξεχωριστό όνειρο’.

Η δύναμη της ποιητικής φωνής του υπερβαίνει εδώ τα όρια της στείρας αναπαράστασης του μύθου και ανοίγεται σε ερωτήματα που βασανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο. Λυρισμός, αγωνία και ειρωνεία συνδιαλέγονται σε μια παράσταση που αναφέρεται σε προσωπικά και συλλογικά τραύματα, αλλά και στη μοναξιά και τον ήλιο μετέπειτα της δημιουργίας.

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Νάνα Παπαδάκη/ Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Ζορμπάς/ Σκηνικά- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου/

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Τζαβάρας/ Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Ζορμπάς, Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου/ Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Μπέτσης.

Παραστάσεις: Σάββατο & Κυριακή στις 21:15/ Εισιτήρια: €12, €10 (μειωμένο), €5 (ατέλειες και ανέργων)/

Προπώληση: viva.gr , ταμείο του θεάτρου.

Θέατρο Αργώ: Eλευσινίων 15, Μεταξουργείο, τηλ.: 2105201684, www.asmallargofullof.art