Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο Ανήφορος, η Οδύσσεια και η Ανατολή του

 

Τις τρεις εκθέσεις ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης, Ο «ΑΝΗΦΟΡΟΣ» ΤΟΥ, που εγκαινιάζεται στις 18 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης, Η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΤΟΥ, που εγκαινιάζεται στο κτίριο της Κριεζώτου στις 22 Δεκεμβρίου και ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης, Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΟΥ, που εγκαινιάζεται στις 21 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, καθώς και άλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνει το αφιέρωμα που πραγματοποιεί το Μουσείο για τον Νίκο Καζαντζάκη.
 

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη- με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 ως Έτος αφιερωμένο στον μεγάλο συγγραφέα και στοχαστή πραγματοποιεί το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, το Μουσείο Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

" ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης"-Ο ανήφορος (21 Δεκεμβρίου 2017-25 Φεβρουαρίου 2018)/ Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή, 10.00-18.00/ Παρασκευή & Σάββατο, 10.00-22.00/ Εισιτήρια: 7 & 3, 5 ευρώ (ενιαίο εισιτήριο για τις εκθέσεις του αφιερώματος, 15 ευρώ).

Στην έκθεση παρουσιάζονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής, του έργου και των ταξιδιών του Νίκου Καζαντζάκη, με την ανάδειξη σημαντικών σταθμών της πορείας του. Συγκεκριμένα, γίνεται μια εργοβιογραφική προσέγγιση της προσωπικότητάς του, μέσα από χειρόγραφα, φωτογραφίες και ποικίλο πληροφοριακό υλικό, η οποία εμπλουτίζεται από το πλήθος των μεταφρασμένων σε περισσότερες από 50 γλώσσες έργων του, προβάλλοντας τον οικουμενικό του χαρακτήρα. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στις εμβληματικές μορφές (όπως ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Μπερξόν, ο Νίτσε και άλλοι) και στα ταξίδια του (στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο), σε πρόσωπα και εμπειρίες δηλαδή που αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες της διαμόρφωσης και της έμπνευσής του. Αρχειακό και φωτογραφικό υλικό παραχωρείται από το Μουσείο Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

 

"ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης"- «Οδύσσεια» (22 Δεκεμβρίου 2017-24 Φεβρουαρίου 2018)/ Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-18.00/ Εισιτήρια: 7 & 5 ευρώ/ Ενιαίο εισιτήριο για τις εκθέσεις του αφιερώματος, 15 ευρώ.

Εδώ παρουσιάζονται τα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας για την αγγλική μετάφραση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη (από το Μουσείο Μπενάκη) και τα χαρακτικά έργα του Χρήστου Σανταμούρη (από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς). Κεντρικό άξονα της έκθεσης αποτελεί το πρωτότυπο δακτυλόγραφο της «Οδύσσειας», σε απευθείας «συζήτηση» με τις εικαστικές δημιουργίες των δύο καλλιτεχνών. Παράλληλα, η σχετική αλληλογραφία Καζαντζάκη και Χατζηκυριάκου-Γκίκα, που περιλαμβάνεται στην έκθεση, αποκαλύπτει το πλαίσιο της συνεργασίας τους για το εγχείρημα της ποιητικής εικονογράφησης της καζαντζακικής «Οδύσσειας». Αρχειακό και φωτογραφικό υλικό παραχωρείται από το Μουσείο Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

"ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης"-Η Ανατολή (21 Δεκεμβρίου 2017-25 Φεβρουαρίου 2018)/ Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 10.00-18.00/ Εισιτήρια: Είσοδος στην έκθεση, συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου στο Μουσείο: 9 & 7 ευρώ/ Ενιαίο εισιτήριο για τις εκθέσεις του αφιερώματος, 15 ευρώ.

Η έκθεση έχει στόχο να αποτυπώσει την επαφή του Έλληνα λογοτέχνη με τον κόσμο της Ανατολής, με τη μυστικιστική ατμόσφαιρα που τη συνοδεύει και το φιλοσοφικό πνεύμα που τη διαπνέει. Εκτός από τα ταξίδια του στην Αίγυπτο (όπου συναντά τον Κ.Π. Καβάφη), το Σινά, την Κίνα και την Ιαπωνία (όπως αποτυπώνονται στις ταξιδιωτικές του διηγήσεις), παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα χειρόγραφα δύο παραμυθιών του (διασκευές από τις «Ιστορίες της Χαλιμάς»), ενώ παράλληλα, ανιχνεύονται τα στοιχεία που συνδέουν τον Κρητικό συγγραφέα με την ανατολίτικη κοσμοθεωρία. Αρχειακό και φωτογραφικό υλικό παραχωρείται από το Μουσείο Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138/Κριεζώτου 3, Διπύλου 12 (Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης), τηλ. 2103453111.