Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο άνθρωπος, ο θάνατος και οι αντιφάσεις

 

Το διαιώνιο ζήτημα της μη αποδοχής του Θανάτου, της φθοράς του σώματος, αλλά και της ουσιαστικής σύνδεσης και «κυκλικής» σχέσης μεταξύ Ζωής και Θανάτου πραγματεύεται το νέο, διαρκείας 75 λεπτών, έργο της Μαρίας Γοργία και της ομάδας Αμάλγαμα ‘‘Από τι υποφέρετε; Από Ύπαρξη;’, που από 1η Μαρτίου ανεβαίνει στο χώρο της ομάδας.

 

‘Από τι υποφέρετε; Από Ύπαρξη;’. Αυτός είναι ο τίτλος του νέου έργου της Μαρίας Γοργία και της ομάδας Αμάλγαμα, εμπνευσμένου από την ποίηση και κυρίως την προσωπικότητα του πολύ σημαντικού ποιητή Νίκου Καρούζου, που ‘τα βάζει με το θάνατο’ και μόλις ένα μήνα πριν ταξιδέψει για το Μιλάνο και το International Prize IL Teatro Nudo Di Tereza Pomodoro στις 04 και 05 Απριλίου, συμμετέχοντας με το έργο ‘Το στρώμα’, ανεβαίνει στον ομώνυμο χώρο της ομάδας.

Η χορογράφος αποκαλύπτει εδώ τις δικές τις αγωνίες σε ό,τι αφορά τη φθαρτότητα του σώματος, καθώς και τα αναπάντητα και βασανιστικά ερωτήματα περί Θανάτου και Ύπαρξης. Με επιλογές από τα λεγόμενα του Νίκου Καρούζου στις συνεντεύξεις που κατά καιρούς έδινε («Συνεντεύξεις του Νίκου Καρούζου», εκδόσεις Ίκαρος), αλλά και από το ποιητικό του έργο, η Μαρία Γοργία στοχεύει να αναδείξει τη φυσιογνωμία ενός σπάνιου ανθρώπου που δεν λύγισε, δεν πήγε με τα νερά κανενός συστήματος και εν τέλει έφυγε χωρίς την αναγνώριση που του άξιζε από την πολιτεία.

Στο έργο που καλεί τον θεατή να «συνωμοτήσει» με τους περφόρμερς ακολουθώντας τις οδηγίες τους, πρωταγωνιστεί η νεότατη, δυναμική Δάφνη Σταθάτου, ως το σώμα της ψυχής του Καρούζου, θα μπορούσε να πει κανείς, το νεανικό, φλογερό σώμα που παλεύει με «την παγίδα της ύπαρξης»*... Ο άνθρωπος με τις έντονες αντιφάσεις, ο Νίκος Καρούζος, είναι στα μάτια της χορογράφου ένα φλογερό, ταλαιπωρημένο παιδί. Οι δυο ακόμα Καρούζοι του έργου, η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη που τραγουδά, παίζει και κινείται, καθώς και η ίδια η χορογράφος, δεν πλαισιώνουν απλά την πρωταγωνίστρια, αλλά δημιουργούν ένα δραματουργικό όλον και ένα παιχνίδι ανάμεσα στο σώμα, το λόγο, την οπερατική φωνή και το αντικείμενο.

Η επιλογή του φύλου της Γυναίκας δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαία. Για άλλη μια φορά η χορογράφος ασχολείται με το έμφυλο ζήτημα, έχοντας γυναίκες να παίζουν και να μιλάνε τον ‘ανδρικό’ λόγο του ποιητή, ενώ στις επιλεγμένες άριες από το συγκεκριμένο έργο του Μπαχ (Κατά Ματθαίων Πάθη) έχουν προσαρμοστεί από την ίδια μέρη από ποιήματα του Καρούζου

Τέλος, σε κάποιες σκηνές εμφανίζονται (όπως και στο προηγούμενο έργο της χορογράφου, «το Μονόπετρο του Πύργου») ερασιτέχνες περφόρμερς, έτσι ώστε να υπάρξει το στοιχείο του ακατέργαστου και αφτιασίδωτου ρεαλισμού και να συγχέεται το πραγματικό με το παραστασιακό-αναπαραστατικό.

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 21.00 (Από 01η Μαρτίου)/ Είσοδος: Ελεύθερη με συνεισφορά/ Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 6944686991 και στο 6975619682.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Ο χώρος υποδέχεται αυστηρά έως 45 άτομα.

Σύλληψη-χορογραφία-σκηνοθεσία: Μαρία Γοργία.

Ερμηνεύουν: η Δάφνη Σταθάτου, η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη και η Μαρία Γοργία.

Κείμενα από συνεντεύξεις και Ποιήματα του Νίκου Καρούζου.

Επιλογή κειμένων-προσαρμογή ποιημάτων στα λυρικά τραγούδια και κείμενα: Μαρία Γοργία.

Δραματουργική Επιμέλεια: Μιράντα Βατικιώτη.

Κοστούμια και σκηνογραφική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης.

Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης.

Μουσική: Κατά Ματθαίων Πάθη, Σεμπάστιαν Μπαχ.

Συμμετέχουν: Στέλλα Ατζέμη, Μαρίνα Μπάμπαλη, Ηρώ Τσαρνά κ.ά.

Αμάλγαμα: Μενάνδρου 47, 5ος όροφος, Αθήνα, τηλ. 697519682.