Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο Γκριγκορόβιτς στο Ηρώδειο

 

‘Όταν παρουσίασα για πρώτη φορά τον Σπάρτακο στο Ηρώδειο με τα Μπολσόι ήταν τέτοια η συγκίνησή μου που έδωσα υπόσχεση να επιστρέφω κάθε φορά που μου δίνεται αυτή η δυνατότητα. Το θεωρώ το ιδανικό σκηνικό γι’ αυτή την παράσταση. Κάθε φορά προετοιμάζω την παράσταση ξανά από την αρχή με βάση αυτό το θέατρο. Και κάθε φορά που περπατάω μέσα στο θέατρο και βλέπω από πάνω την Ακρόπολη, θυμάμαι πως η Ελλάδα ήταν και θα είναι η μεγάλη μας έμπνευση’. Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου ο Σπάρτακος με το ‘GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA’ και κορυφαίους σολίστ του Μπολσόι, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας και χορωδίας, ‘φωτίζει’ το Θέατρο Ηρώδου Αττικού.

 

Με αφορμή την παγκόσμια περιοδεία του εορτασμού 50 χρόνων από την πρώτη πρεμιέρα στα Μπολσόι, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς κατ’ επιθυμία του έρχεται στο Ηρώδειο που αποτελεί το φυσικό σκηνικό της παράστασης, όπως λέει, προκειμένου να παρουσιάσει τον Σπάρτακο του Αράμ Χατσατουριάν.

Με 150 άτομα, μπαλέτο, ορχήστρα, χορωδία και κορυφαίους σολίστ του θεάτρου Μπολσόι, ο Γκριγκορόβιτς -ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος- παρουσιάζει αυτό το μοναδικό έργο για μπαλέτο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από την αρχαία ιστορία, έχοντας δημιουργήσει μια εκπληκτική και δυναμική χορογραφία για... υπέροχους χορευτές!

Ο ήρωας ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων καταπιεσμένων εναντίον των Ρωμαίων τον 1ο προχριστιανικό αιώνα, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν αήττητη. Ο δούλος μονομάχος, που επαναστάτησε στην καρδιά της Ιταλίας και έμεινε ασύλληπτος για τρία χρόνια, αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Αυτοκρατορίας και αναδείχθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και ελευθερίας.

Όπως διευκρινίζει για τη δουλειά του εδώ ο περίφημος χορογράφος, ‘Η διαμάχη του Καλού με το Κακό που αντιπροσωπεύει ο Σπάρτακος είναι διαχρονική, ή καλύτερα σύγχρονη και κλασική μαζί, κάτι που την καθιστά συνώνυμη με την ίδια την αιωνιότητα. Παράλληλα, με εντυπωσίασε το πώς ο Χατσατουριάν εξέφρασε με γλυπτική ακρίβεια και δυναμικότητα αυτή την πάλη. Δεν δημιούργησε απλώς συναρπαστικές μελωδίες που μαγεύουν με τη δραματικότητά τους, αλλά πραγματική μουσική μπαλέτου, ικανή να εκφράσει βαθιά συναισθήματα και να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις.’
Το 1968  λοιπόν και ενώ είχε ήδη γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου Μπολσόι, αποφάσισε να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή πάνω στη μουσική του Χατσατουριάν, αντιμετωπίζοντας τον “Σπάρτακο” ως το σύμβολο των ομαδικών ανθρώπινων αγώνων.

Όπως λέει: ‘Νιώθω συγκίνηση και δέος που θα το παρουσιάσω ξανά με τη νέα γενιά χορευτών και μάλιστα στην επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη του πρεμιέρα στο Μπολσόι. Αλλά κυρίως νιώθω συγκίνηση που θα ξαναέρθω στη γενέτειρα του Θεάτρου –αυτής της σπουδαίας ανακάλυψης, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας…’.

Σπάρτακος: DENIS RODKIN (Ντένις Ρόντκιν)
Πρώτος σολίστ (Principal Dancer) του θεάτρου Μπολσόι
Κράσσος: ALEXANDER VOLCHKOV (Αλεξάντερ Βολτσκόβ)
Πρώτος σολίστ (Principal Dancer) του θεάτρου Μπολσόι
Αίγινα: EKATERINA SHIPULINA (Εκατερίνα Σιπούλινα)
Πρώτη σολίστ (Principal Dancer) του θεάτρου Μπολσόι
Φρυγία: MARIA VINOGRATOVA (Μαρία Βινογκράτοβα)
Πρώτη σολίστ (Leading Solist) του θεάτρου Μπολσόι

Έναρξη: 21.00/ Εισιτήρια: 30 ΕΥΡΩ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 26 ΕΥΡΩ/45, 65, 85, 100 & 115 ευρώ/ Πληροφορίες: τηλ. 2117701700, www.viva.gr, τηλ. 11876/ σε όλα τα φυσικά σημεία των καταστημάτων Seven Spots, Reload, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Kiosk στην Τεχνόπολη, αθηνόραμα gr. Yioleni's, viva Kiosk στο Σύνταγμα.

Ηρώδειο: Δ. Αρεοπαγίτου, τηλ. 2103241807, www.greekfestival.gr