Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο γύρος του θανάτου

 

Από 14 Ιανουαρίου η παράσταση ‘Αρίστος’, βασισμένη στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη ‘Ο γύρος του θανάτου’, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, παίζεται και πάλι στο θέατρο Άνεσις.

 

Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη ‘Ο γύρος του θανάτου’, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και ανέβηκε το Φεβρουάριο 2018 στον Κάτω Χώρο του θεάτρου Άνεσις με τον τίτλο ‘Αρίστος’ και στη συνέχεια λόγω μεγάλης επιτυχίας στην Κεντρική Σκηνή του ίδιου θεάτρου, επιστρέφει!

Όπως είναι γνωστό, το Νοέμβριο του 2018 στα Θεατρικά Βραβεία Αθηνοράματος η Ελένη Ουζουνίδου κέρδισε το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου και στον Γιώργο Παπαγεωργίου απονεμήθηκε το δεύτερο βραβείο καλύτερης θεατρικής παράστασης.

Το προφίλ του ‘Αρίστου’ συνθέτουν εδώ, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη: Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα μάνα του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δωσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια -οι δύο έρωτές του, ερμηνευμένοι επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς (Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου). 

Οι ερμηνευτές ζωντανεύουν μια ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές πλευρές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξίδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, σε ένα σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960 όταν γίνεται είκοσι χρονών ο βασικός ήρωας, στον οποίο όλοι αναφέρονται. Πρόκειται για τον Αριστείδη Παγκρατίδη, τον φερόμενο ως «Δράκο του Σέιχ Σου», τον οποίο ο Τύπος του 1963 (Ελληνικός Βορράς) τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο». Το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν: ‘Μανούλα μου, είμαι αθώος’.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου/ Διασκευή - Δραματουργική επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου/ Μουσική: Γιώργος Δούσος.
Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Αριανούτσου/ Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου/ Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα. 
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου / Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Προϊστάκη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου/ Μουσικός: Γιώργος Δούσος.

Παραστάσεις: από Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019/ Δευτέρα 21:00/

Τρίτη 21:00/ Εισιτήρια: Κανονικό 16€/ Μειωμένο 14€/Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται:

https://www.viva.gr/tickets/theatre/theatro-tou-neou-kosmou-kentriki-skini/aristos

ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ: Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα, τηλ. 210 77 18 943.