Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο ηγεμόνας, η δημαγωγία, η προδοσία

 

Πώς αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος ενός ιστορικού μύθου ή μιας μεγάλης προσωπικότητας σήμερα; Πώς ο ζήλος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει σε εμφυλίους και τυραννίες; Πώς τα ποτάμια ξεφεύγουν με μεγαλύτερη ορμή, όταν τους θέτεις φράγματα, αψηφώντας το χείμαρρο που πάντα καταφτάνει; Αυτά και άλλα ερωτήματα πραγματεύεται η παράσταση ‘Ιούλιος Καίσαρ’, που από τις 12 Απριλίου ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν της οδού Φρυνίχου.

 

Ο Ιούλιος Καίσαρ περνάει τον Ρουβίκωνα. Ο κύβος ερρίφθη. Εξολοθρεύει τον Πομπήιο. Επιστρέφει στη Ρώμη. Άλλοι τον τιμούν ως θριαμβευτή. Άλλοι τον μάχονται ως μελλοντικό τύραννο. Εκείνος μετράει τις δυνάμεις του. Αρχικά αρνείται το στέμμα και την κατάλυση της δημοκρατίας. Το πλήθος τον αποθεώνει. Η φιλοδοξία του μεγαλώνει. Ο Κάσσιος, ο Βρούτος και άλλοι πολιτικοί αποφασίζουν ν’ αντιδράσουν. Δεκαπέντε Μαρτίου. Ο Καίσαρας ακούει τις φήμες ότι η Σύγκλητος θέλει να τον στέψει αυτοκράτορα. Δεν ακούει τα λόγια του μάντη, παραβλέπει τους κακούς οιωνούς. Στο Καπιτώλιο, οι συνωμότες με 23 μαχαιριές δολοφονούν τον Καίσαρα. Ο λαός βρίσκεται σε σύγχυση. Ακούει τον Βρούτο να εξηγεί τα πολιτκά κίνητρα της δολοφονίας, αλλά ακούει και τον Αντώνιο που μιλάει στην καρδιά τους. Ο απόηχος του Ιούλιου Καίσαρα συνεχίζει ν’ ακούγεται δυνατά μέσα στη μάχη του εμφύλιου πολέμου που ξεσπά.

Στιγμές από τη ζωή του γενναιόδωρου στρατηλάτη, ποιητή και πολιτικού ζωντανεύουν στη σκηνή του Υπογείου Θεάτρου Τέχνης της Οδού Φρυνίχου, θέτοντας και εν μέρει απαντώντας μεταξύ άλλων στο ερώτημα: ‘Είναι ο λαός πάντοτε ο ευκολόπιστος και ο προδωμένος, αυτός που αγαπά τη δημαγωγία και ενδίδει στον ηγεμόνα ή στο τέλος η Ιστορία είναι δυνατότερη από όλους και ο πολίτης πηγαίνει απλώς με τη ζωή, για να αποφύγει το βαθύ διχασμό;’.

Μετάφραση: Κ. Καρθαίος/ Κείμενο Παράστασης (πάνω στην μτφρ. Κ.Καρθαίου): Ρένος Χαραλαμπίδης, Νατάσα Τριανταφύλλη, Έλενα Τριανταφυλλοπούλου/ Σκηνοθεσία – Σκηνικοί Χώροι: Νατάσα Τριανταφύλλη/ Πρωτότυπη Μελωδία: Ludovico Einaudi/

Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου/

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη/ Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης/

Βοηθός Σκηνοθέτη-Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Κακάρογλου/

Συμμετέχουν οι:  Στεφανία Σαμαρά, Κόκκαλης Απόστολος , Μιχαήλ Μελίσσης, Αντώνης Σανιάνος, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Κωνσταντίνος Τσίτσιος, Βασίλης Φακανάς, Αντώνης Χρήστου.

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν-Φρυνίχου: Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλέφωνο ταμείου: 2103222464.