Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο ηρωικός αγώνας των Μεσολογγιτών

 

Τους ‘Ελεύθερους Πολιορκημένους’ του Διονυσίου Σολωμού, στην κεντρική σκηνή του Bios, παρουσιάζει η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ σε μια 50λεπτη παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μπίτος και επιδιώκει να σε ταξιδέψει στον επίκαιρο όσο ποτέ λόγο του εθνικού ποιητή και στο άχρονο και σπαραχτικό βάθος της ποίησης του.

 

Ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα του Σολωμού- έργο ζωής, που το δούλευε πάνω από είκοσι χρόνια, χωρίς ποτέ να το ολοκληρώσει, οι ‘Ελεύθεροι Πολιορκημένοι’ κάνουν πρεμιέρα στις 16 Νοεμβρίου στη σκηνή του Bios από την ομάδα ΑΣΙΠΚΑ με πάνω από 13 παραστάσεις και performances στο ενεργητικό της, κινηματογραφικές παραγωγές και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ.

Ο Διονύσιος Σολωμός είχε γράψει τρία διαφορετικά σχεδιάσματα, με το ποίημα να εμφανίζεται με τέσσερις διαφορετικούς τίτλους: α) “Το Μεσολόγγι”, β) “Οι αδερφοποιτοί”, γ) “Το Χρέος” και δ) “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” (Στα τρία σχεδιάσματα προτάχθηκαν οι “Στοχασμοί” του ποιητή, γραμμένοι στα ιταλικά: ‘Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν καί γελούνε, κι όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ’ άρματα σε κλειούνε’).

Όπως είναι γνωστό, το ποίημα αναφέρεται στον ηρωικό αγώνα των Μεσολογγιτών κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826) που ενέπνευσε τον Διονύσιο Σολωμό. Πρόκειται για έναν ύμνο στην ανθρώπινη ελευθερία, σε μια σειρά από συγκλονιστικές εικόνες εντός και εκτός των τειχών του Μεσολογγίου και είναι η εξιστόρηση ενός άνισου αγώνα εντός και εκτός του ανθρώπου που δεν μπορεί να πάψει να διεκδικεί και να ονειρεύεται.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος/ Δραματουργική Επεξεργασία: Ειρήνη Δράκου, Δημήτρης Μπίτος/ Σκηνικά – Κοστούμια: Νόρα Δεληδήμου/ Διαδραστική ηχητική εγκατάσταση: Λάμπρος Πηγούνης

Φωτισμοί: Νύσσος Βασιλόπουλος/ Ερμηνεία: Ειρήνη Δράκου

Παραστάσεις: Πέμπτη – Κυριακή: 21.00 (Από 16 Νοεμβρίου έως Κυριακή 3 Δεκεμβρίου)/Εισιτήρια: 12 & 8 ευρώ (φοιτητικό)

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/bios/eleutheroi-poliorkhmenoi/

Bios Main: Πειραιώς 84, τηλ. 2103425335, www.bios.gr