Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο κλαυσίγελος του Νέου Νόμου για τα ζώα

 

Οι σαφείς εξαγγελίες, ο παραγκωνισμός των φιλοζωικών οργανώσεων, τα ημίμετρα και οι αδιέξοδες προτάσεις, αλλά και η ... ‘τιμωρία’ της φιλοζωίας σε κάποιες περιπτώσεις, η απουσία οικονομικής ενίσχυσης και πραγματικής στήριξης, οι πανταχόθεν αντιφάσεις και ένας διάλογος παρωδία χαρακτηρίζουν την υποτιθέμενη επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων μέσα από το νέο νόμο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση και για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται από την πλευρά του αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Τσιρώνη. Περιμένουμε!

 

Σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων που απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες ο αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Τσιρώνης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Έτσι, όπως υπογραμμίζει: το μεν φιλοζωικό περιτύλιγμα είναι χρυσό, το δε εσωτερικό πολύ απέχει από την πραγματική ανακούφιση των ταλαιπωρημένων ζώων που δεινοπαθούν τόσο στο δρόμο όσο και στα χέρια των ανθρώπων εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας ή κωλυσιεργίας. Χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία σημειώνει:

‘Απορίας άξιον είναι το γεγονός πως είναι δυνατόν η κατάθεση προτάσεων από τους διάφορους φορείς σε αυτόν το διάλογο παρωδία να τελείωσε στις 19 Ιανουαρίου και στις 23 Ιανουαρίου ο κ. Υπουργός να τις έχει μελετήσει, οι υπηρεσίες του να τις έχουν επεξεργαστεί και να είναι σε θέση να έχουν καταλήξει στο σχέδιο νόμου, αρκετά σημεία του οποίου έχουν βγει στη δημοσιότητα, ενώ κατά δήλωσή του θα βγει στη διαβούλευση αρχές του Φλεβάρη.

Πρόκειται για τον πλήρη ευτελισμό του διαλόγου, τον οποίο ήδη έχουμε καταγγείλει ως παρωδία, και την αριστοτεχνική αξιοποίηση του επικοινωνιακού παιχνιδιού, στο οποίο ο κ. Υπουργός παίρνει άριστα .

Ιδιαίτερα θα σταθούμε στην τελευταία συνέντευξη του Υπουργού, όπου επικαλείται την πρωθυπουργική εντολή για την προώθηση ενός σχεδίου νόμου για τα ζώα και ρωτάμε τον κ. Πρωθυπουργό και το επιτελείο του, αν η εντολή τους περιελάμβανε την απαξίωση και τον παραγκωνισμό των μαζικών φιλοζωικών οργανώσεων.

Διότι εξ όσων γνωρίζουμε βασική ιδεολογική θέση του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κυβερνητικές επεξεργασίες των διαφόρων θεμάτων να γίνονται με τη συμμετοχή των μαζικών φορέων και της κοινωνίας και όχι με την απουσία αυτών.

Ποιος από τους δύο εκθέτει ποιον; Οι προτάσεις Τσιρώνη είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα οδηγήσουν σε διέξοδο, δεν θα οδηγήσουν στο βαθμιαίο περιορισμό και τελικά στη μη ύπαρξη αδέσποτων στη χώρα μας μέσα από λύσεις ηθικές και προς όφελος των ζώων και της κοινωνίας.

Η λογική των προτάσεων αυτών ακολουθεί τα χνάρια και την πεπατημένη όλων των προηγούμενων υπουργών που επί δεκαετίες όλο εκπονούν νέους νόμους, όλο υπόσχονται να λύσουν το ζήτημα των αδέσποτων και όλο αυτά παραμένουν, υπάρχουν και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται .

Η λογική των ημίμετρων, των αδιέξοδων προτάσεων, η άγνοια της κατάστασης, το προσθέτω ή αφαιρώ στον ήδη υπάρχοντα προβληματικό και αδιέξοδο νόμο είναι η λογική του κ. Τσιρώνη.

Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα, αν εφαρμοστεί τελικά ο νέος νόμος, θα είναι η συνέχιση της ίδιας κατάστασης μέχρι τον επόμενο υπουργό που θα αποφασίσει κι αυτός να ‘λύσει’ το θέμα ... Ο νόμος αυτός έγινε με την πλήρη απουσία από τις διεργασίες των φιλοζωικών οργανισμών με απόλυτη ευθύνη του Υπουργού των μόνων φορέων που οι προτάσεις τους θα έδιναν διέξοδο και φως στο τούνελ.

Σε ένα άλλο επίπεδο είναι σαν να θέλει η Κυβέρνηση να λύσει το αγροτικό ζήτημα χωρίς τη συμμετοχή των αγροτών, το ιατρικό χωρίς τη συμμετοχή των γιατρών.

Αυτή την πρωτοφανή τακτική ακολούθησε δυστυχώς ο κ. Υπουργός, κάνοντας κατάχρηση εξουσίας και επιδεικνύοντας έναν άκρατο εγωισμό.

Το μόνο επίσης που είναι σίγουρο είναι ότι κάτω από το κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών του μαζικού φιλοζωικού κινήματος ανέκρουσε πρύμνη σε αρκετές διατάξεις εις βάρος των ζώων, οι οποίες αποσύρθηκαν.

Με βάση τα όσα γενικόλογα, θολά, αλλά με ωραίο περιτύλιγμα φιλοζωίας, για δημιουργία εντυπώσεων, διαρρέει στον Τύπο ο κ. υπουργός είναι μερικά από τα παρακάτω που μόνο θυμηδία αλλά και ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν.

Α). τα ζώα δεν θα εκτίθενται στις βιτρίνες των pet-shops, αλλά στα ενδότερα!!!

Β) κυρώσεις στους Δήμους όχι γιατί δεν εφαρμόζουν προγράμματα για τα αδέσποτα, αλλά γιατί δεν έχουν συστήσει τις 5μελείς επιτροπές!!!

Γ) για γενναία οικονομική ενίσχυση των Δήμων προκειμένου να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους ούτε συζήτηση, ενώ κατά τα άλλα κοροϊδεύουν ότι με το νέο νόμο θα λύσουν το θέμα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Δ) εξασφάλιση της αρμονικής συμβίωσης ζώων και ανθρώπων – το περιτύλιγμα- οι τρόποι επίτευξης σκοτεινοί και άδηλοι.

Ε) Αφήνει στην ευχέρεια των δήμων την επιλογή του προγράμματος!!!

Αυστηρές ποινές σε φιλόζωους: Άραγε τι κρύβεται πίσω από αυτή την εξαγγελία ;

Αποσαφήνιση των όρων της προβλεπόμενης συνεργασίας μεταξύ δήμων και φιλοζωικών σωματείων, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος των σωματείων σφραγίδα.

Σωματεία σφραγίδα το περιτύλιγμα, άδηλοι και σκοτεινοί οι όροι αποσαφήνισης και πού θα οδηγήσουν.

Η απορία εμφανής: Οδεύουμε στην κάθαρση ή μήπως σε λουκέτο της φιλοζωίας;’ Με την Ομοσπονδία να καταλήγει: ‘Μπόλικη φιλοζωική χρυσόσκονη για λαϊκή κατανάλωση από τη μία, έντονη ανησυχία και προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα και την κατεύθυνση του νέου σχεδίου νόμου από την άλλη’.

Αυτός που θα δείξει και θα αναδείξει την αλήθεια είναι μόνο ο χρόνος. Αλλά... είναι χρόνια που... μετράει αντίστροφα.