Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο παρανοϊκός αυτοκράτορας

 

Μια ιστορία ανώτερης αυτοκτονίας. Αυτή είναι η ιστορία του Καλιγούλα που μετά τις sold out παραστάσεις σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Κύπρο, το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 18 έως τις 29 Οκτωβρίου. Η σκηνοθεσία είναι της Αλίκης Δανέζη, με τον Γιάννη Στάνκογλου, μοναδικό στον δραματικό ρόλο. Με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης Νεολαίας του Δήμου Πειραιά  - την οποία απεδέχθη η συμπαραγωγός εταιρεία Stefi Profuctions-  μέρος του συνόλου των εσόδων της παράστασης θα διατεθούν για την αποκατάσταση της υγείας του 17χρονου πρωταθλητή καταδύσεων Ανδρόγεο Σαμψάκη-Μπακόπουλου, ο οποίος τραυματίσθηκε στη σπονδυλική του στήλη κατά τη διάρκεια προπόνησης στο ΟΑΚΑ.

 

Έχοντας δίπλα του έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών και με πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon, ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα που, μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας, οδηγείται στα όρια της παράνοιας. Εντούτοις η παράσταση αποτυπώνει επί σκηνής τη δραματική πορεία του προς το θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης, με τη βία, τις συγκρούσεις, τις πλεκτάνες και τους διαξιφισμούς με τους Πατρίκιους να συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει το θάνατό του.

Σύμφωνα με τον Καμύ (1957): ‘Ο Καλιγούλας είναι ένας σχετικά ευγενικός πρίγκιπας ως τη στιγμή που με το θάνατο της Δρουσίλλας, αδελφής κι ερωμένης του, συνειδητοποιεί ότι «Οι άνθρωποι πεθαίνουν και δεν είναι ευτυχισμένοι». Ως εκ τούτου, παθιασμένος με την αναζήτηση του Απόλυτου και δηλητηριασμένος από το αίσθημα της περιφρόνησης και του τρόμου, προσπαθεί να ασκήσει, μέσα από δολοφονίες και τη συστηματική διαστρέβλωση όλων των αξιών, μια ελευθερία που όπως ανακαλύπτει στο τέλος είναι μάταιη. Η δική του αλήθεια είναι η επανάσταση απέναντι στη μοίρα, το λάθος του ότι αρνείται τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να καταστρέψει τίποτα αν δεν καταστραφεί ο ίδιος πρώτα. Γι’ αυτό το λόγο ο Καλιγούλας ερημώνει τον κόσμο γύρω του και, πιστός στη λογική του, προβαίνει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για να οπλίσει εκείνους που τελικά θα τον σκοτώσουν. Μια ιστορία των πιο ανθρώπινων και τραγικών λαθών. Άπιστος απέναντι στον άνθρωπο, πιστός στον εαυτό του, ο Καλιγούλας συναινεί επί της ουσίας στο να πεθάνει, αφού αντιληφθεί ότι κανείς δεν μπορεί να σώσει μόνος του τον εαυτό του, εξασφαλίζοντας την ελευθερία όπως αυτός την ορίζει’.

Ο παρανοϊκός αυτοκράτορας γίνεται εδώ καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας.

Ερμηνεύουν: Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Στέλλα Φυρογένη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Γιώργος Νάκος, Δημήτρης Λιόλιος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος, Αναστασία Γεωργοπούλου.Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 20:30/Σάββατο: 18:00 & 21:00/ Κυριακή 22/10: 19.00
Κυριακή 29/10: 18.00/ Εισιτήρια: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή
Κανονικό (διακεκριμένη) 16€, Κανονικό: 12€, Φοιτητικό, 65: 10€/ΑΜΕΑ, Άνεργοι: 6 ευρώ/Μειωμένης ορατότητας: 8 ευρώ/ Σάββατο & Κυριακή: Κανονικό (διακεκριμένη): 23 ευρώ/Κανονικό: 17€/Φοιτητικό, 65 +: 13 ευρώ/ΑΜΕΑ, Άνεργοι: 10 ευρώ/Μειωμένης ορατότητας: 10 ευρώ/ Προπώληση: Viva.gr, τηλ. 11876, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα.gr, Viva Kiosk, Σύνταγμα.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 22, Πειραιάς, τηλ. 2104143310, 2104143320.