Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος επί σκηνής

 

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, μέσα από τη συρραφή ιστορικών γεγονότων, ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, επιχειρεί ο Δημήτρης Λιγνάδης στα ‘Μαθήματα Πολέμου’, που ανεβαίνουν από τις 11 έως τις 20 Μαΐου στο Β’ Υποσκήνιο της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, συνοδεία ζωντανού πιάνου.

 

Η πολιορκία και άλωση της μαρτυρικής Πλάταιας, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα, οι μάχες της Πύλου και της Σφακτηρίας, η καταστροφή της Μήλου είναι μερικά από τα πολεμικά επεισόδια που ‘ζωντανεύουν’ στα ‘Μαθήματα Πολέμου’, που ανεβαίνουν στο Μέγαρο Μουσικής, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να σκηνοθετεί και να έχει συρράψει τα γεγονότα τα οποία συναρθρώνονται, μεταξύ άλλων, με τον επιτάφιο λόγο του Περικλή, τον λοιμό στην Αθήνα, ομιλίες πολιτικών πρωταγωνιστών και στοχαστικές κρίσεις του ιστορικού.

Η μετάφραση τηρεί με συνέπεια το γράμμα και το πνεύμα της πρωτότυπης συγγραφής. Παράλληλα αναδεικνύεται η θεατρικότητα (ως προς τη μορφή) και η δραματικότητα (ως προς το ενυπάρχον συναίσθημα) του κειμένου. Το ιστορικό υλικό της δραματικής αφήγησης «διαλέγεται» με ένα μουσικό διακείμενο, το οποίο εισφέρει στην ιστορική γραφή σύγχρονες νοηματικές προεκτάσεις και οξύτερο δραματικό συναίσθημα.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης/ Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου/

Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης/ Ιστορικός σύμβουλος: Δρ. Ανδρονίκη Μακρή/ Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου/

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Aurora Marion, Βασίλης Αθανασόπουλος, Κώστας Νικούλι, Ανδρέας Καρτσάτος, Κατερίνα Πατσιάνη.

Έναρξη: 21:00/ Εισιτήρια: 10 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι & 15 ευρώ, γενική είσοδος.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr