Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο πλούτος του ισπανικού κινηματογράφου

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης πραγματοποιείται –με ελεύθερη είσοδο- το διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου με τίτλο ‘Πρώτες απόπειρες’ και προβολές τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Όλες οι φετινές ταινίες έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες, ενώ προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Έχοντας ως στόχο να αναδειχθούν τα πρώτα έργα νέων κινηματογραφιστών, που δημιουργούν σε πολύ διαφορετικά είδη αλλά πιστεύουν στον κινηματογράφο ως χώρο έκφρασης, πραγματοποιείται στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Ίδρυμα SGAE, το διήμερο Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου με έργα γυναικών σκηνοθετών. Οι Ισπανίδες κινηματογραφίστριες έχουν το δικό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα και ευθύνη στην ισπανική παραγωγή, που αξίζει να αντιμετωπιστεί ως ένας ακόμη «τόπος» που αποδεικνύει την πολυφωνία και τον πλούτο του ισπανικού κινηματογράφου. Ως εκ τούτου και στον απόηχο του #metoo, οι φετινές ‘Πρώτες απόπειρες’ αναφέρονται στην παρενόχληση, εκφράζοντας παράλληλα τη δύναμη με την οποία η γυναικεία δημιουργία θέλει ν’ ανοίξει δρόμο, σπάζοντας τα πατριαρχικά πρότυπα. 

Ημέρες & ώρες προβολών: Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, 18:00 & 19:30 /Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, 18:00 & 20:00.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

Δευτέρα 10/12, 18:00: Χορεύοντας Μπετόβεν (2017), της Arantxa Aguirre.

Ντοκιμαντέρ, Διάρκεια: 79΄. Κατάλληλη για όλους

Το ανέβασμα της χορογραφίας της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν από τα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάνης. Η ιστορία του έργου, οι προκλήσεις αυτής της πολυπολιτισμικής παράστασης, οι μεθοδικές και απαιτητικές για τους χορευτές πρόβες και η συνεργασία ανάμεσα στο ελβετικό συγκρότημα, το Μπαλέτο του Τόκιο και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ.

 

Δευτέρα 10/12, 19:30: Οι φίλες της Άγκατα (2016), των Laia Alabart,  Alba Cros,  Laura Rius, Marta Verheyen

Κοινωνική, Διάρκεια: 72΄. Κατάλληλη για όλους.

Η Άγκατα ξεκινά τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο, αλλά εξακολουθεί να βλέπει τακτικά τις φίλες της από το σχολείο, με τις οποίες μοιράζεται γιορτές, μυστικά, ταξίδια, πλάκες και τσακωμούς.

 

Τρίτη 11/12, 18:00: Esquece Monelos (2017), της Ángeles Huerta.

Ντοκιμαντέρ, Διάρκεια: 75΄.  Κατάλληλη για όλους

Στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν περισσότεροι νευρώνες απ’ ό,τι σωματίδια στο σύμπαν. Αν τους βάζαμε τον έναν πίσω από τον άλλον, το μοναδικό πράγμα που θα βλέπαμε θα ήταν ένα μικρό ποτάμι, ασήμαντο και ταυτόχρονα άπειρο. Κάτω από τους δρόμους της Κορούνια υπάρχει ένα ξεχασμένο ποτάμι, το οποίο όμως, όταν πλημμυρίζει, απαιτεί την κοίτη που του στέρησαν οι άνθρωποι.

Την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτρια. Συντονίζει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας Στέφανος Κόλλιας.

 

Τρίτη 11/12, 20:00: Η συκιά των μπάσταρδων (2017), της Ana Murugarren Fabo.

Δραματική, Διάρκεια: 106΄.  Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.

Ένας φαλαγγίτης γίνεται ερημίτης και εγκλωβίζεται στη φροντίδα μιας συκιάς, όταν παρατηρεί το γεμάτο μίσος βλέμμα ενός δεκάχρονου παιδιού, γιου ενός από τα θύματά του.

 

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: Μασσαλίας 22, Αθήνα, τηλ. 210 3680052, culture@hau.grwww.hau.gr/culture