Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο πόλεμος δεν συμφέρει ποτέ

 

Με τον Πέτρο Φιλιππίδη στο ρόλο του Δικαιόπολι, η παράσταση "Αχαρνής" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, κάνει πρεμιέρα στις 29 & 30 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

 

Η γνωστή κωμωδία Αχαρνής’ του Αριστοφάνη που παρουσίασε στα Λήναια το 425 π.Χ., στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο, με τον 19χρονο μόλις δραματουργό να θέλει τότε να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει τη λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή, παρουσιάζεται στην Επίδαυρο.

Η δράση του έργου, που μοιάζει με ξέφρενο διονυσιακό πανηγύρι, καθώς έχει αρκετές αναφορές στον Διόνυσο, τοποθετείται στην αγροτική περιοχή της Αττικής, Αχαρνές, το σημερινό Μενίδι, ενώ σε μια σκηνή του έργου ο αγρότης Δικαιόπολις και η οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν μ’ ένα φαλλικό άσμα.

Απόδοση - Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος/ Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου, Κώστας Τσιάνος/ Σκηνογραφία – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ/ Μουσική: Γιώργος Ανδρέου/ Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς/ Βοηθός σκηνοθέτη: Λουκία Στεργίου.

Ερμηνεύουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Ιωάννης Παπαζήσης, Τάκης Παπαματθαίου.

Χορός (αλφαβητικά): Βατικιώτης Νίκος, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Καμμένος Παναγιώτης, Κατσώλης Παναγιώτης, Κοράκης Κωνσταντίνος, Κυπαρίσσης Βαγγέλης, Κωστάκης Ηρακλής, Μαγγόνας Αλκιβιάδης, Παυλίδης Παύλος, Πετκίδης Μάριος, Σταμούλης Γρηγόρης, Τσουρουνάκης Γιώργος, Φλέουρας Χάρης, Χιώτης Χάρης. 

Βρισκόμαστε στο 425 π.Χ., έκτη χρονιά του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο Δικαιόπολις, ένας αγρότης της Αττικής, απελπισμένος από τις ταλαιπωρίες, αποφασίζει να μιλήσει για την ειρήνη στην Εκκλησία του Δήμου. Στην Πνύκα δεν βρίσκει κανέναν από τους συνέδρους, οι οποίοι συνήθως αργούν και όταν εμφανιστούν σπανίως συζητούν για τα φλέγοντα ζητήματα. Ο Δικαιόπολις αδίκως προσπαθεί να τους πείσει για την αναγκαιότητα της ειρήνης. Οι κήρυκες τον κατεβάζουν κάτω, γιατί ήρθαν οι Πρέσβεις από την Περσία που θα ’φερναν ‘έξωθεν βοήθεια’. Η συζήτηση παίρνει την κατιούσα κι εκείνος αποφασίζει να στείλει τον Αμφίθεο στη Σπάρτη, για να συνάψει ειρήνη. Όταν εκείνος γυρίζει, έχοντας πράγματι πετύχει το σκοπό του, τον κυνηγούν οι καρβουνιάρηδες Αχαρνιώτες που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση ειρήνη με τους Σπαρτιάτες, γιατί τους κατέστρεψαν τα κτήματα.

Ο Δικαιόπολις, ωστόσο, με την ειρήνη στα χέρια του, ορίζει τη δική του ‘επικράτεια’ έξω από το σπίτι του, για να εμπορεύεται ελεύθερα ακόμα και με τα Μέγαρα και τη Βοιωτία, σπάζοντας έτσι το εμπάργκο. Οι Αχαρνιώτες του επιτίθενται, με τον ίδιο να προσπαθεί να τους πείσει ότι η συνέχεια του πολέμου δεν τους συμφέρει. Για να τον λυπηθούν, δε, επισκέπτεται τον Ευριπίδη να του δώσει κουρελιασμένα ρούχα από παραστάσεις του, ώστε να μοιάζει με ζητιάνο. Ακολουθούν σπαρταριστά επεισόδια, ενώ το έργο τελειώνει με ένα γλέντι και διαγωνισμό για το ποιος θα πιει περισσότερο κρασί. Νικάει φυσικά ο Δικαιόπολις, έχοντας στην αγκαλιά του δυο πανέμορφες εταίρες, ενώ ο πολεμοκάπηλος Λάμαχος γυρίζει από τις μάχες πληγωμένος και σε άθλια κατάσταση.

Έναρξη: 21.00/ Εισιτήρια: Από 8 ευρώ.

Με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Επίδαυρος, τηλ. 2753022026, www.greekfestival.gr