Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Όσα υπονοούνται και αποκρύπτονται

 

Με τη Δήμητρα Χατούπη στο ρόλο της Κρέουσας η μεγάλη επιτυχία του 60ού Φεστιβάλ Φιλίππων, ο ‘Ίων’ του Ευριπίδη σε νέα μετάφραση και σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη, που έκανε πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων με το φυσικό φως του ήλιου το καλοκαίρι του 2017, έρχεται για τέσσερις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Άλφα - Ιδέα.

 

Τραγωδία ή προπαγάνδα; Ή μήπως και τα δυο; Μια προσπάθεια του ποιητή να επινοήσει τη θεϊκή προέλευση της ιωνικής φυλής και άρα των Αθηναίων, με σκοπό να δικαιολογηθεί η διεκδίκησή τους για την κυριαρχία του Αιγαίου; 

Στον ‘Ίωνα’, που ανεβαίνει στο Θέατρο Άλφα-Ιδέα και ερμηνεύει ο φετινός νικητής του Βραβείου ‘Δημήτρης Χορν’ Κωνσταντίνος Μπιμπής, όπως άλλωστε και επτά ακόμα ρόλους, με τη Δήμητρα Χατούπη ως Κρέουσα και μαζί τους τον μουσικό Νίκο Τουλιάτο να δημιουργεί ένα ζωντανό ηχοτοπίο, αυτά που φαίνονται δεν είναι αυτά που είναι. Το πραγματικό δεν το βλέπεις, σου αποκαλύπτεται. H ορατοποίηση του αόρατου, η εμφάνιση των κρυμμένων, των απόκρυφων στοιχείων μέσα από το κείμενο (νυν οράς α χρη σε οράν, μοτίβο κοινό σε Οιδίποδα και Ίωνα) και τελικά η σύνθεση μιας σκηνικής ιστορίας η οποία φέρνει στο φως αυτά τα οποία υπονοούνται, αποσιωπώνται και αποκρύπτονται, είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτής της νέας εκδοχής για δυο πρόσωπα.

Σύμφωνα με την τραγωδία που γράφτηκε στα 412 π.Χ. και αποτελείται από 1.622 στίχους, η Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το θεό Απόλλωνα και ύστερα από εννέα μήνες φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της. Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει για αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στο θάνατο του βρέφους ή στην εξαφάνισή του. Με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ωστόσο, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, για να το αναθρέψει η Πυθία μέσα στο Μαντείο και να σωθεί.

Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του, η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ίωνας, ο οποίος και γοητεύεται από την παράξενη αυτή γυναίκα, νιώθοντας μαζί της μια απόκοσμη οικειότητα. Και για να κατακτήσει την αγάπη της, αποφασίζει να της εξιστορήσει όλα του τα πάθη...

Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη/ Προσαρμογή για δύο πρόσωπα: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης/ Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα/ Ηχοτοπίο: Νίκος Τουλιάτος.

Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας/ Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθηνά Μιτζάλη/ Video trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος.

Ίων, Ερμής, Δύο γυναίκες του Χορού, Ξούθος, Παιδαγωγός, Υπηρέτης, Πυθία: Κωνσταντίνος Μπιμπής.

Στην παράσταση συμμετέχει ζωντανά ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος. 

Παραστάσεις: 08, 15, 22 & 29 Ιανουαρίου, 21.00/ Εισιτήρια: 15 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ, προπώληση:10 ευρώ.

Θέατρο Άλφα - Ιδέα: 28ης  Οκτωβρίου 37, τηλ. 2105238742.