Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Όταν γαβγίζει η ΕΥΔΑΠ

 

Γαβγίζει η ΕΥΔΑΠ. Δείχνει δόντια γρυλίζοντας. Και το κάνει καλοκαίρι. Για μια... στάλα νερό. Μην και δοθεί μια στάλα νερό από τους εργαζόμενους στ’ αδέσποτα, τους οποίους μάλιστα προειδοποιεί με επιστολή της ότι... στην αντίθετη περίπτωση θα τιμωρηθούν! Η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καλεί την επιχείρηση να αποσύρει την απαγόρευση. Εσύ… θ’ ακολουθούσες τις οδηγίες;

 

Όταν κάποιος σου λέει ότι σε αγαπάει και συμβαίνει, είναι λογικό να φροντίζει για την υγεία σου. Που σημαίνει πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να είσαι καλά. Έτσι λοιπόν και η ‘ευαίσθητή’ μας ΕΥΔΑΠ, κατακαλόκαιρο, ντάλα ήλιος με το θερμόμετρο ν’ ανεβαίνει και την πολιτεία να μην έχει πάρει σοβαρά μέτρα για κείνες τις αδέσποτες ψυχές που τρικλίζουν στο δρόμο (και συχνά γίνονται θύματα ασύδοτων οδηγών ή... παράφρονων περαστικών ή... απλώς αδιάφορων ή... κάποιων που ενώ θέλουν να βοηθήσουν και να προσφέρουν φοβούνται τις όποιες κυρώσεις), καλεί τους εργαζόμενους να ‘αποφεύγουν πλήρως πρακτικές προσέλκυσης ζώων εντός των εγκαταστάσεων, είτε μέσω της διατροφής των είτε μέσω άλλων μεθόδων, οι δε μη συμμορφούμενοι θα θεωρηθούν ως υπαίτιοι για τυχόν περιστατικά διακινδύνευσης της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας εργαζομένων και επισκεπτών, που ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται’.

Φαντάζομαι πολλοί θα ‘ψαρώσουν’ με το ‘ύφος’ και την προειδοποίηση και σκυλιά που θα μπορούσαν για λίγο να... ‘ποτιστούν’ θα περάσουν το μαρτύριο της δίψας, το οποίο τους επιβάλλουν οι... πάντα χορτάτοι και εσαεί ‘ποτισμένοι’. Φοβούνται, λέει, πως... επιβαρύνεται υγειονομικά ο χώρος.

Κι όμως... Όπως σαφέστατα διευκρινίζει η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στην επιστολή-απάντηση στο παραπάνω ‘έκτρωμα’, ‘σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ. 10 του ν. 4039/2012, επιτρέπεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής’. Αναρωτιέται δε τι θα συνέβαινε αν κάποιος έβαζε νερό για τα αδέσποτα ακριβώς έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

Η υπενθύμιση από την Ομοσπονδία πως η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΕΥΔΑΠ) -όπως άλλωστε και πολλοί Δήμοι στη χώρα- εσώκλεισε στους λογαριασμούς και απέστειλε ενημερωτικό έντυπο που αφορά στην προστασία των αδέσποτων και οικόσιτων, ενθαρρύνοντας έτσι την όποια εκδήλωση φιλοζωικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, οδηγεί μοιραία στο να κάνω τη... σύγκριση.

Σκύλος στο Δρόμο είμαι. Και όπως καταλαβαίνεις λυπάμαι. Λυπάμαι που ένας σοβαρός οργανισμός όπως η ΕΥΔΑΠ επικαλείται τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων της, κουνώντας τον ‘απειλητικό δείκτη’ της τιμωρίας σε κείνους που θα... τολμήσουν να παραβούν... εντολές και μάλιστα στην Ελλάδα της κρίσης που η ‘απόλυση’ και η ‘τιμωρία’ αποτελεί πλέον το φόβο κάθε εργαζόμενου, ουσιαστική απειλή για την επιβίωση εκείνου και της οικογένειάς του.

Και σκέφτομαι... Τι... ωραία που κάποιοι παίζουν με τις... λέξεις, βαφτίζοντας ευαισθησία τη σπαγκοραμενιά ενός κράτους που ο πολίτης καλείται να κλείνει τα μάτια στα ζώα που αφυδατώνονται και σωριάζονται στους δρόμους, ενώ την ίδια στιγμή εκείνο τον ‘προστατεύει’ φροντίζοντας την ασφάλειά του. Αχ, κράτος, κράτος. Μάλλον ξεχνάς το... προφανές. Πως, δηλαδή, αυτό που δημιουργεί τη μέγιστη ανασφάλεια σε έναν άνθρωπο δεν είναι η παροχή βοήθειας προς τρίτους, αλλά η ‘απαξίωση των θεσμών’, των δικαιωμάτων και της δικής του αξίας. Η ισοπέδωση των αγώνων χρόνων. Το... μηδέν ή το ελάχιστο αντίκρισμα του κόπου του. Και... κυρίως, η ‘αποποίηση ευθυνών’ των αρμόδιων όταν καλούνται να επιλύσουν θέματα ουσίας.

Τακτικές, Εκφοβισμοί και Απαγορεύσεις αλλά και... αγορεύσεις ‘για το καλό’ μιας χώρας που ο πολιτισμός της πέφτει στα τάρταρα και γκρεμίζεται καθημερινά, με... προφάσεις και δικαιολογίες και μέσα σε ‘σχήματα’ που δεν τηρούν καν τα προσχήματα.

Γιατί όλο αυτό εμένα τώρα μου θυμίζει... άλλες εποχές μου λες;

Αλλά μη μου δίνεις σημασία.

Πόσο καθαρό μυαλό μπορεί να ’χει, άλλωστε, ένας ατάιστος και απότιστος ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ;