Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Όταν ο Σωκράτης δεν αθωώθηκε...

 

… μόνον ένας ψήφισε υπέρ του. Οι... άλλοι τον καταδίκασαν. Τη ‘Δίκη του Σωκράτη’, ένα γνήσιο ελληνικό έργο γραμμένο με γνώση και πολύ χιούμορ παρουσιάζει την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 20:30 στον Πολυχώρο δήμου Αθηναίων ‘Άννα & Μαρία Καλουτά’ ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τον Γιάννη Μόρτζο στον ομώνυμο ρόλο.

 

Μια ρηξικέλευθη σκηνική παρουσίαση βασισμένη σε κείμενα των Πλάτωνα, Ξενοφώντα και Βάρναλη είναι ‘Η δίκη του Σωκράτη’ που παρουσιάζει ο ΟΠ.Α.Ν.Δ.Α στον Πολυχώρο δήμου Αθηναίων ‘Άννα & Μαρία Καλουτά’.

Οι ιδέες του Σωκράτη, που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη του παγκόσμιου πνευματικού πολιτισμού, όπως προβάλλουν μέσα από το θείο λόγο του Πλάτωνα, του Ξενοφώντα και το νευρώδη, καυστικό και χιουμοριστικό λόγο του Βάρναλη, αναδύονται ανάγλυφα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υλικού για τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μιας φοιτήτριας κι ενός φοιτητή. Ένας από τους δικαστές που παραβρέθηκαν στη δίκη και ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη, καθώς και ένας από τους αγαπημένους και φανατικούς μαθητές του Σωκράτη έρχονται από το βάθος του χρόνου για να εμπλακούν καθοριστικά μέσα από μια εικονική πραγματικότητα στα σκηνικά δρώμενα.

Η παράσταση, μετά το τέλος της οποίας θ’ ακολουθήσει δημιουργική συζήτηση με τους φοιτητές, στοχεύει και στην παράλληλη αποτύπωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αναδεικνύοντας την ενότητα της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας ανά τους αιώνες.

Με το ‘πρόσχημα’ της αρχαίας Ελλάδας και της σωκρατικής φιλοσοφίας σατιρίζεται η σημερινή αντιδραστική Ελλάδα και η "κοινή γνώμη" του κοπαδιού και των "προδομένων Ελλήνων" (όπως θα έλεγε ο Σολωμός), που η κυρίαρχη τάξη τους τυφλώνει τόσο επιτήδεια, ώστε να μην μπορούν να βλέπουν και να κατανοούν την πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία: Γιούλη Ζήκου| Σκηνικά-κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης| Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης| Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος|.

Έναρξη: 20:30/ Είσοδος: Ελεύθερη.

Πολυχώρος ‘Άννα & Μαρία Καλουτά’: Τιμοκρέοντος 6A, Ν. Κόσμος, πληροφορίες στο τηλ. 210 5284854, 210 9344131 | www.opanda.gr