Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Όταν οι λέξεις γίνονται εικόνες

 

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 24 Μαΐου στο θέατρο OLVIO η εικαστική έκθεση της Ελένης Πολυχρονάτου ‘Σημεία Πορείας’.

 

Έργα ζωγραφικής και σχέδια που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και τα οποία έχουν την ιδιομορφία ότι συνιστούν στην πράξη ένα είδος ‘Δηλώσεων’, με την έννοια που καθιερώθηκε στη σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική με τον όρο Statement, αποτελούν το υλικό της έκθεσης ζωγραφικής της Ελένης Πολυχρονάτου στο θέατρο Olvio. Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνει ο Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχολιάζοντας το έργο της, ‘αναδεικνύει την αναζήτηση μιας ισότητας των ρόλων και της συμφιλίωσης. Η καλλιτέχνις δηλώνει αποφθέγματα δικά της ή αποφάνσεις που έχουν τη λειτουργία να καταστήσουν βεβαιότητα μια υπόθεση συσχετισμών. όπως παραδείγματος χάρη «Τα καλά έργα είναι η καλοσύνη» ή «Ο χρόνος οφείλει να καθαγιάζεται» […] Η Πολυχρονάτου εργάζεται με συντακτικές προτάσεις που είναι εικονογραφικές, δηλαδή επιβεβαιώνουν οπτικά το πέρασμα από τη μία στην άλλη κατάσταση. Σχεδόν πάντοτε υπάρχουν δύο στοιχεία (είναι ο καθ’ εαυτός και ο άλλος) και αυτά τα στοιχεία που είναι εμπλεκόμενα μεταξύ τους (οι σφαίρες ή τα τρίγωνα) διατέμνονται και εννοούν τη συμμετοχή την οποία διατυπώνει για παράδειγμα η φράση «Η αγάπη είναι η ομορφιά της ψυχής» (Άγιος Αυγουστίνος) και όπου το ρήμα «είναι» αποδίδεται εικονογραφικά με τις συνδέσεις, με τις παραλληλότητες των συνεχομένων και των παράλληλων γραμμών: εκεί που θα διατυπωθεί μια απόφανση, η Πολυχρονάτου τοποθετεί συστηματικά το ρήμα «είναι», του οποίου η εικονογράφηση εννοείται από τη γωνιαία συνάντηση στην κορυφή των σχεδιαστικών τάσεων που συγκλίνουν: «Για να ζήσω την ευτυχία πρέπει να υπάρχει κάποιος για να τη μοιραστώ» και όπου το «πρέπει» εννοεί την ταύτιση των δύο εννοιών, ότι δηλαδή η ευτυχία προϋποθέτει («είναι») το μοίρασμα. Αυτή είναι η συνθήκη αυτής της εργασίας, την οποία θα χαρακτηρίζαμε ως «συντακτική εικονογράφηση» ή ως «συντακτική δομή των εικόνων». Οι συσχετισμοί έχουν ενδιαφέρον κατά τούτο, ότι προτάσσουν εικόνες που δεν είναι αναπαραστατικές οπτικών εντυπώσεων, αλλά που χρησιμοποιούν «συντακτικά» τις οπτικές εντυπώσεις.

Η Πολυχρονάτου συντάσσει τις λέξεις ως εικόνες. Αυτή η σύνταξη, με τον τρόπο που γίνεται, συνιστά το ενδιαφέρον και την προβλεπόμενη ανοιχτή προοπτική στο μέλλον, αυτής της εργασίας’.

Για να συμπληρώσει η ίδια εδώ, όσον αφορά τη σχέση της με την τέχνη, πως ‘διατυπώνεται μέσα από τη σύνθεση συμβόλων, τα οποία μετατρέπουν ιδέες και έννοιες σε εικόνες. Η ανάγκη της απομάκρυνσης από έναν κόσμο που βιώνεται ως μη κοινωνικός, δηλαδή εχθρικός και επικίνδυνος, οδηγεί στη δημιουργία έργων που έχουν σταθερά τις ρίζες τους στις πνευματικές αναζητήσεις του ανθρώπου και στην πορεία για έναν αληθινότερο τρόπο ζωής. Οι πίνακες γεννιούνται από την εσωτερική ανάγκη να πάρει το καθημερινό τη σπουδαιότητα που χάνεται’.

Διάρκεια: Από Πέμπτη 24 Μαΐου (Εγκαίνια: 8:00 μ.μ.) έως 30 Ιουνίου.

Ώρες λειτουργίας: Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα, 19:00-22:00/ Είσοδος: Ελεύθερη.

OLVIO: Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 34 14 118.