Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Βία, παγίδες, σαδισμός

 

H βία, o σαδισμός και όλα τα ακραία συναισθήματα εκφράζονται με ένταση μέσα από τη συγκλονιστική ‘Τόσκα’ του Τζάκομο Πουτσίνι, που σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια Νίκου Σ. Πετρόπουλου έρχεται στις 26 Ιανουαρίου και για έξι μοναδικές παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του αφιερώματος της ΕΛΣ στον Στέφανο Λαζαρίδη.

 

Με μια ασπρόμαυρη αισθητική και υποβλητικούς φωτισμούς που δίνουν στο θέαμα αέρα κινηματογραφικής ταινίας, παραπέμποντας στις ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού, η συγκλονιστική ‘Τόσκα’ του Τζάκομο Πουτσίνι -που επιθυμούσε το έργο να μην παραπέμπει καθόλου σε όπερα- σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού -παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2007, μετά από πρόσκληση του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Στέφανου Λαζαρίδη, στον Νίκο Σ. Πετρόπουλο, ο οποίος μετέφερε τη δράση του έργου στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρώμη- έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όπως σημειώνει εδώ ο πρώτος: ‘Η μετατόπιση του ιστορικού πλαισίου δεν επηρεάζει το βασικό θέμα της όπερας, που αφορά τα συναισθήματα και τις επιθυμίες των τριών βασικών χαρακτήρων. Φιλοδοξεί όμως να φέρει στο νου εικόνες πολύ πιο οικείες σε όλους μας, από συνθήκες που οι παλιότεροι έχουν ζήσει και οι νεότεροι έχουν ακούσει από αφηγήσεις και δει μέσα από ντοκιμαντέρ και τον κινηματογράφο. Συνθήκες οριακές, που αποτελούν τη βάση για τις συγκρούσεις που πραγματεύεται η όπερα του Πουτσίνι’, με τον σκηνοθέτη να προσθέτει: ‘Τον Φεβρουάριο του 1944, σε μια Ρώμη παρωδία Ανοχύρωτης πόλης, γεμάτη πρόσφυγες, κατασκόπους, διπλούς πράκτορες, πληροφοριοδότες, συνεργάτες Γερμανών, δωσίλογους, βασανιστές, φυγάδες, μέσα στον πάταγο των συμμαχικών βομβαρδισμών, στη συνεχή μετακίνηση των γερμανικών στρατευμάτων και στο γενικό πανικό, η Τόσκα βρίσκει έναν ιδανικό ιστό για να μας οδηγήσει σε ένα ρεαλιστικό ιστορικό δράμα του 20ού αιώνα’. 

Η Φλόρια Τόσκα εδώ, μια ντίβα της όπερας, είναι μία γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά το σύντροφό της. Ο Βαρόνος Σκάρπια, ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι ο οποίος οδηγείται στο θάνατο όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη: απ’ τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς.

Η Τόσκα- πρότυπο της οπερατικής ντίβας, τόσο με το τραγούδι όσο και με τη συμπεριφορά με όλους τους χειρισμούς και τα συναισθήματα να στοιχειοθετούν το κατ’ εξοχήν οπερατικό στερεότυπο της ματαιόδοξης λυρικής τραγουδίστριας, παραδομένης στα δυνατά της ένστικτα- μιλά για τον έρωτα, τη ζήλια, τη διεστραμμένη λαγνεία, την πίστη στη φιλία. Και παρά το γεγονός ότι ο θάνατος σφραγίζει το έργο, εντούτοις η ουσία της πλοκής του έργου είναι ο αβίωτος διχασμός της ηρωίδας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό δίλημμα.

Παραστάσεις: 26, 28, 31 Ιανουαρίου & 4, 6, 9 Φεβρουαρίου, 20.00/

Αναβίωση σκηνοθεσίας: Ίων Κεσούλης/ Φωτισμοί: Τζουζέππε ντι Ιόριο/ Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου/ Παίζουν: Φλόρια Τόσκα: Τσέλια Κοστέα/ Μάριο Καβαραντόσσι: Πάβελ Τσέρνοχ (26, 28, 31/1 & 04/2) /Δημήτρης Πακσόγλου (06, 09/2)
Βαρόνος Σκάρπια: Δημήτρης Τηλιακός/ Νεωκόρος: Βαγγέλης Μανιάτης/ Τσέζαρε Αντζελόττι: Τάσος Αποστόλου/ Σαρρόνε: Διονύσης Τσαντίνης/ Σπολέττα: Χρήστος Κεχρής
Δεσμοφύλακας: Χρήστος Αμβράζης/
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής/Εισιτήρια: 15, 20, 30, 40, 45, 60 ευρώ 
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ
Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ/ Προπώληση:ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ - Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00)

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λ. Συγγρού 364, τηλ. 2168091000.