Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Περί Πολιτιστικής Κληρονομιάς (video)

 

Το ντοκιμαντέρ ‘Αποκάλυψη Ακόμα: Αποδοχή Κληρονομιάς’ του Χρήστου Γόδα, μετά την επιτυχημένη του πορεία σε Αμερική και Ευρώπη, έρχεται στην αίθουσα του κινηματογράφου Μικρόκοσμος, υπενθυμίζοντάς σου πως το μεγαλείο τόσο της πνευματικής όσο και της υλικής κληρονομιάς σου έχει τόση δύναμη, που μπορεί να σε τραβήξει απ’ το σκοτάδι της λήθης.

 

Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, ιστορικός, βυζαντινολόγος, πρώην πρύτανης της Σορβόννης και του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, και ο Νίκος Αλεξίου, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queen's College της Νέας Υόρκης, δύο διεθνείς προσωπικότητες των ελληνικών Γραμμάτων, καταθέτουν τις γνώσεις τους στην προβολή του ελληνικού ντοκιμαντέρ του Χρήστου Γόδα ‘Αποκάλυψη Ακόμα: Αποδοχή Κληρονομιάς’ στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο New York Greek Film Festival, αποσπώντας έξοχες κριτικές και σχόλια, ενώ συμμετείχε ως “official finalist” στο Moscow Travel Film Festival στη Ρωσία, ενώ έχει ζητηθεί για διανομή σε Κίνα και Καναδά.

Tο ντοκιμαντέρ εμμένει στο γεγονός ότι επί Τουρκοκρατίας το μοναστήρι της Πάτμου διέσωσε μεγάλο μέρος της αρχαιοελληνικής Γραμματείας που εκείνη την εποχή τυπωνόταν στη Δύση. Κείμενα του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου, των τριών τραγικών και άλλων σπουδαίων αρχαίων κλασικών βρίσκονται σήμερα στη βιβλιοθήκη και το μουσείο της μονής.

Ο σκηνοθέτης ταξιδεύει στο νησί της Αποκάλυψης’ την Πάτμο, και καταδύεται στα βάθη, πνευματικά και κυριολεκτικά, του Μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου συναντάει και ψηλαφεί τις έννοιες της συν - χώρεσης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Ανακαλύπτει μια κοινότητα που, παρότι ετερόνομη, δηλαδή ως θρησκευτική που είναι κρατά μια παθητική στάση απέναντι στην παράδοση και στην εκάστοτε εξουσία, ωστόσο λειτουργεί αυτόνομα και διασώζει τα ιστορικά κειμήλια και τους πνευματικούς θησαυρούς που ανήκαν ακόμα και σε αντιπάλους. Όμως, η αποκάλυψη μιας τέτοιας α-λήθειας φανερώνει και τις ρωγμές στο οικοδόμημα της ιστορίας του Ελληνισμού. Ρωγμές που συνεχίζουν να ανοίγουν από τη συμπεριφορά των Νεοελλήνων…

Κι ενώ σε κάποια σημεία του πλανήτη ο καμβάς της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει κουρελιαστεί σε χιλιάδες κομμάτια, σε κάποιο άλλο τον σηκώνουν από το παρελθόν και τον υφαίνουν ξανά με τα χρώματα που πότισαν τις πιο φωτεινές στιγμές της.

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Χρήστος Γόδας/ Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος/ Μουσική: Παντελής Θαλασσινός.

Sound design: Τσε Πανουσόπουλος/ Μοντάζ: Μιχάλης Καλλιγέρης.

Κινηματογράφος Μικρόκοσμος: Λ. Συγγρού 106, τηλ. 2109230081.