Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Πες μου, ΜΕ ΑΓΑΠΑΣ;

 

Από το να… δηλώνεις ότι… με αγαπάς μέχρι πραγματικά αυτό να συμβαίνει και να μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου και τους άλλους γι’ αυτό, αποδεικνύοντάς το με… τρανταχτά επιχειρήματα, υπάρχει μια… τεράστια απόσταση. Γιατί δεν ξέρω τι σημαίνει για σένα, αλλά για μένα αγαπάω σημαίνει ‘Σέβομαι’. Εσύ σέβεσαι τα δικαιώματά μου;

Πέμπτη 04 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο Λεωνίδας Χαζίρογλου σε προσκαλεί στο Polis Art Café στην παρουσίαση του βιβλίου του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘Άπαρσις’, με τίτλο ‘Δικαιώματα των Ζώων + Ηθική’, για να συζητήσετε και να ανταλλάξετε απόψεις ακριβώς γι’ αυτά τα δικαιώματα.

 

Ο Λεωνίδας Χαζίρογλου, ψυχολόγος στο δημόσιο σύστημα υγείας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ηθική, επέλεξε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, Πέμπτη 04 Οκτωβρίου, προκειμένου να παρουσιάσει στο Polis Art Café το βιβλίο του ‘Δικαιώματα των ζώων + Ηθική’. Στις σελίδες του ο συγγραφέας ιχνηλατεί τη δυνατότητα μιας βιώσιμης και πρακτικά εφαρμόσιμης θεωρίας περί της ηθικής υπόστασης των μη ανθρώπινων έμβιων όντων -ένα ζήτημα δύσκολο και ελάχιστα καλυμμένο στην ελληνική βιβλιογραφία.

Όπως τονίζει, οι περισσότερες έως τώρα προσεγγίσεις (αν όχι όλες) φαίνονται εκ πρώτης όψεως ελκυστικές και πολλά υποσχόμενες. Ενδελεχής μελέτη τους, ωστόσο, τις καθιστά δυσλειτουργικές στην υλοποίηση και εφαρμογή τους, καθώς τα πλεονεκτήματα της μιας συνιστούν μειονεκτήματα της άλλης.

Όπως αναφέρει: ‘Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα λογικά δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πρέπει να μένουμε άπραγοι. Πρέπει να διαλέξουμε, έχοντας επίγνωση ότι διαλέγουμε τρόπον τινά αυθαίρετα, δηλαδή όχι καθολικά και ούτε απολύτως ορθολογικά’. Και καταλήγει: ‘Διότι το ζήτημα, τελικά, δεν είναι εάν τα ζώα έχουν ηθικά δικαιώματα, καθώς τα ίδια δεν μπορούν να προχωρήσουν στην άσκηση των δικαιωμάτων αυτών. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο κοινωνικός άνθρωπος είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει τις όποιες ηθικές υποχρεώσεις υπάρχουν απέναντί τους’.

Έναρξη: 20.00.

Polis Art Café: Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, τηλ. 2103249587.