Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Πνεύμα ελεύθερο

 

Ποιος ήταν ο δάσκαλος Γιάννης Μόραλης; Τι... παρακαταθήκη άφησε στους μαθητές του; Το Μουσείο Μπενάκη, με την έκθεση Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ που ξεκινά εδώ από 13 Φεβρουαρίου, συνεχίζει το αφιέρωμα στον σημαντικό Έλληνα δημιουργό με επιλεγμένα έργα ορισμένων από τους πολυάριθμους μαθητές του, ως ‘αδιάψευστους μάρτυρες’ της προσωπικής του συμβολής στην τέχνη που άξια εκπροσώπησε.

 

Επιλεκτικά έργα ορισμένων μόνο από τους πολυάριθμους μαθητές του Μόραλη, τα οποία δημιουργήθηκαν είτε στα χρόνια των σπουδών τους είτε λίγο αργότερα, εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη. Τα έργα των συγκεκριμένων μαθητών του δασκάλου, μέσα από τα οποία καταδεικνύεται η ελεύθερη διδασκαλία που ακολούθησε ο Μόραλης και διαμόρφωσε τους μαθητές του, αφήνοντας πίσω όχι απλούς επιγόνους αλλά αυθύπαρκτες καλλιτεχνικές οντότητες, μαθήτριες και μαθητές που ακολούθησαν ριζικά διαφορετικούς δρόμους, αντιπαρατίθενται με ώριμες δημιουργίες των ίδιων, σε μια προσπάθεια αφενός να φανεί η εξέλιξή τους μακριά από τη σκιά του δασκάλου, και αφετέρου να αναδειχθούν οι ετερόκλητες κατευθύνσεις που οι μαθητές αυτοί ακολούθησαν.

Στην έκθεση ‘Ο Δάσκαλος Γιάννης Μόραλης’ συμμετέχουν οι: Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Χαΐνης, Μαριλένα Αραβαντινού, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Νέστορας Παπανικολόπουλος, Ολίβια Μιχάλη, Χρόνης Μπότσογλου, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Θανάσης Μακρής κ.ά.

Τέλος, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τη διδασκαλία του Μόραλη στην ΑΣΚΤ τεκμηριώνουν το πνεύμα της διδασκαλίας αλλά και το κλίμα το εργαστηρίου του.

Οι τελευταίες ξεναγήσεις στην έκθεση «Γιάννης Μόραλης» θα πραγματοποιηθούν κάθε φορά από έναν ξεχωριστό καλεσμένο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η κράτηση θέσης:

 Τηλ. 210 3453111, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-15:00.
01 & 08.02.2019, ΩΡΑ 17:00 & 19:00 και

02, 03, 09 & 10.02.2019, ΩΡΑ 12:00 & 17:00

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 12 Φεβρουαρίου, 20:00/ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Μέχρι 05 Μαΐου.

Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138, τηλ. 210 345 3111.