Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ποιοι θ’ αναστενάξουν στ’ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ;

Πόσο απέχει αλήθεια ο 21ος αιώνας από το Μεσαίωνα; Αν μεταξύ άλλων σκεφτώ την τελετουργική θανάτωση βοοειδών και αμνοεριφίων σε θρησκευτικά πανηγύρια του Λαγκαδά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, θα απαντήσω με το ‘πόδι στην καρδιά’ ως βαθιά σκεπτόμενος σκύλος, ελάχιστη. Σειρά σου τώρα. Βάλε το χέρι στην καρδιά και ειλικρινά δώσε τη δική σου ανθρώπινη απάντηση.

 

Με δεδομένο ότι η ελληνική νομοθεσία προστατεύει την ευζωία των ζώων και ως εκ τούτου τα γνωστά Αναστενάρια είναι ένα έθιμο ενάντια στη νομοθεσία, η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με επιστολή της στους αρμόδιους ζητά να σταματήσει άμεσα το γνωστό μαρτύριο των αρνιών και των ταύρων.

Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

 

Προς:

• Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά

• Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

• Δήμο Λαγκαδά

• Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

• Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ

• Υπουργείο Aγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων

Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Κ.Α.Φ.Ε.

• Φιλοζωικές Θεσσαλονίκης

• Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά

• Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

• Επίτροπο Περιβάλλοντος & Ευζωίας ζώων Ε.Ε.

• Βουλευτές Ευρωκοινοβουλίου

 

Θέμα: Τελετουργική θανάτωση βοοειδών και αμνοεριφίων σε θρησκευτικά πανηγύρια του Λαγκαδά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

 

Αξιότιμοι κ.κ.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, ενημερώθηκε για την τελετουργική θανάτωση-θυσία ζώων, ταύρων και αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων (Αναστενάρια) στην πόλη του Λαγκαδά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, παρουσία κατοίκων και επισκεπτών.

Κύριοι, όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Νομοθεσία (Ν.4039/2012) προστατεύει την ευζωία όλων των ζώων, ενώ είναι καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας να προάγει την φιλοζωική κουλτούρα των Ελλήνων πολιτών.

Επειδή:

1. Το συγκεκριμένο έθιμο είναι παράνομο, γιατί οι σφαγές ζώων σύμφωνα με τη νομοθεσία, γίνονται στα σφαγεία, με συγκριμένες οδηγίες κτηνιάτρου (αναισθητοποίηση) και υγειονομικές συνθήκες κατάλληλες γι’ αυτό το σκοπό (Ν.1197/81)

2. Το να πραγματοποιείται σφαγή ζώου παρουσία κοινού, μεταξύ αυτών και παιδιών, προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού. Είναι ένα βάρβαρο και αποκρουστικό θέαμα που μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει.

3. Το να γίνεται λόγος σήμερα για «θυσία» ζώου ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης στο όνομα της οποίας τελείται το συγκεκριμένο έθιμο.

Η Φιλοζωική κοινότητα καταδικάζει κάθε έθιμο που περιέχει κακοποίηση ζώου, πολύ περισσότερο δε τη δημόσια κακοποίηση αυτού.

Παρακαλούνται οι παραπάνω αρχές όπως μεριμνήσουν ώστε εφέτος να μην πραγματοποιηθεί καμιά δημόσια σφαγή-θυσία ζώου, είτε στον Λαγκαδά είτε στην Αγία Ελένη Σερρών ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μακεδονίας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Αναστενάρια (20-23 Μαΐου 2017).

Σταματήστε ΤΩΡΑ τα μαρτύρια των αρνιών και των ταύρων.

Αρχής γενομένης από το Σάββατο 20 Μαΐου, θρησκευτικής εορτής των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που είναι επίσης και παγκόσμια ημέρα πολιτισμού!

Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στο Μεσαίωνα.

Με εκτίμηση,

\Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων