Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Πώς ο άνθρωπος έφτιαξε ένα μηχανικό σύμπαν;

 

‘Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: πώς ο άνθρωπος έφτιαξε ένα μηχανικό σύμπαν’. Η παραπάνω ομιλία εγκαινιάζει το νέο κύκλο στο CAFΕ SCIENTIFIQUE, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, στο καλαίσθητο κελάρι του Athenaum.

 

Για το αρχαιότερο tablet θα μιλήσει στο Κελάρι του Athenaeum o Ξενοφών Μουσάς, Kαθηγητής Φυσικής Διαστήματος στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εγκαινιάζοντας το νέο κύκλο του Cafe Scientifique. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός (Οκτώβριος 2017-Ιούνιος 2018) περιμένει τους φίλους της γνώσης προκειμένου να τους μυήσει σε σημαντικά επιστημονικά θέματα.

Έγκριτοι και βραβευμένοι καθηγητές και ερευνητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο ξεναγούν τους συμμετέχοντες στην έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα σχετικά με τη νανοτεχνολογία, τις εφαρμογές των λέιζερ στη βιομηχανία, τις εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο, τους κβαντικούς υπολογιστές και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα, ενώ θα υπάρχει και μια εκδήλωση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του θεσμού οι παρευρισκόμενοι θα μάθουν για το μηχανισμό των Αντικυθήρων, το αρχαιότερο γνωστό προηγμένο επιστημονικό όργανο και υπολογιστή. Ο μηχανισμός κατασκευάσθηκε από Έλληνες επιστήμονες, πιθανότατα μεταξύ 150 και 100 π.Χ. Βρέθηκε στα Αντικύθηρα, σε βάθος 40 με 60 μέτρα, και ανασύρθηκε τυχαία από Συμιακούς σφουγγαράδες, οι οποίοι το ανακάλυψαν το Πάσχα του 1900, σε ένα τεράστιο αρχαίο ναυάγιο του Α΄ π.Χ. αιώνα που ήταν γεμάτο με θησαυρούς που μεταφέρονταν από την Ελλάδα στη Ρώμη.

Οι διαστάσεις του είναι περίπου 32x22x7 εκατοστά και ο μηχανισμός λειτουργεί με προσεκτικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα γρανάζια, τα οποία εκτελούν συγκεκριμένες μαθηματικές πράξεις, καθώς κινούνται γύρω από άξονες.

Η κίνηση των γραναζιών κινεί δείκτες, ενώ ο μηχανισμός προβλέπει όλα τα αστρονομικά φαινόμενα, τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης, της οποίας δείχνει και τη φάση, όπως και τις εκλείψεις και πιθανότατα και τις θέσεις των πλανητών. Πιθανότατα να επρόκειτο για ένα αστρονομικό ρολόι το οποίο λειτουργεί με γρανάζια που για αιώνες ονομαζόταν πινακίδιον (δηλαδή tablet). Ο μηχανισμός είναι η επιτομή της ελληνικής φιλοσοφίας και ειδικότερα των αντιλήψεων των Πυθαγορείων.

Ο Ξενοφών Διονυσίου Μουσάς, Kαθηγητής Φυσικής Διαστήματος (συνταξιούχος) στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έχει διατελέσει επί χρόνια συνεργάτης (Visiting Fellow) του Imperial College of Science, Technology and Medicine του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, στο Αστεροσκοπείο Παρισίων και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το Ηλιακό Σύστημα στη Γερμανία, ενώ πρόσφατα αναδείχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της διεθνούς Ακαδημίας Εκπαίδευσης Θετικών Επιστημών της Ουκρανίας, μελετά το διαπλανητικό διάστημα, την κοσμική ακτινοβολία, τις μαγνητόσφαιρες πλανητών, καθώς και ηλιακά φαινόμενα που επηρεάζουν τη Γη και θα δώσει τις βάσεις ώστε να κατανοηθεί το πώς ο άνθρωπος συνέλαβε και κατασκεύασε ένα αυτόματο πολύπλοκο μηχάνημα που προβλέπει φυσικά φαινόμενα. Μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στη γέννηση των επιστημών και του πολιτισμού, στην αστρονομία, αποδεικνύοντας ότι οι εμπνευστές του Μηχανισμού τον κατασκεύασαν βασισμένοι στην αιτιοκρατία, στην Πυθαγόρεια αντίληψη ότι η φύση περιγράφεται με μαθηματικά, με τους νόμους της φυσικής, όπως είναι φανερό με τις τελευταίες μελέτες των επιγραφών του εγχειριδίου χρήσης του μηχανήματος που παρουσιάστηκαν πριν λίγους μήνες.

http://www.antikythera-mechanism.gr/project/team/academic/xenophon-moussas

Έναρξη: 19.00/ Είσοδος: Ελεύθερη.

Athenaum: Αδριανού 3, Θησείο, τηλ. 210 3210239.