Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Πόσα μπαλάκια πινγκ πονγκ είπες;

 

Τι μπορεί να κάνει μια χορεύτρια με 500 μπαλάκια πινγκ πονγκ; Στην περφόρμανς ‘Requiem, a choreographed portrait’ του χορευτή, χορογράφου και video artist Αλέξη Τσιάμογλου και της κολεκτίβας RoughCut που την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιανουαρίου παρουσιάζεται στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, θα το διαπιστώσεις.

 

Μια παράσταση χορού για το σώμα ως ζωντανό αρχείο, ως δοχείο μνήμης κοινωνικών και πολιτικών εγγραφών. Η περφόρμανς ‘Requiem, a choreographed portrait’ –στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου Megaron Underground– έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής ως μια απόπειρα να αποτυπωθεί το πορτρέτο της χορεύτριας μέσα από τη χορογραφική ματιά, λειτουργώντας στην κυριολεξία ως προσωπικός επικήδειος λόγος. Είναι ένα ηχητικό τοπίο που διατρέχει όλη την περφόρμανς, που διαμορφώνεται και μεταβάλλεται με μπάλες πινγκ πονγκ πάνω στο ξύλινο πάτωμα, ένα νάιλον που μετατρέπεται σε φούστα, χορό, τραγούδια, αφηγήσεις και ντοκουμέντα. Πρωταρχικά υλικά είναι το σώμα της χορεύτριας και οι εμπειρίες που φέρει. Σε αντίθεση με τα πορτρέτα στη ζωγραφική, εδώ το χορογραφικό πορτρέτο το αντιλαμβανόμαστε ως διαδικασία, ως τόπο συνάντησης και δυνατοτήτων. Η χορογραφική ματιά ‘συλλαμβάνει’ χειρονομίες, κινητικότητα, διαθέσεις και προθέσεις, τύπους σώματος.

Με αφετηρία και πηγή έμπνευσης την ταινία ‘Limits of Control’ του Jim Jarmusch, ο συνδημιουργός της κολεκτίβας (μαζί με τη χορεύτρια-χορογράφο Σοφία Παπανικάνδρου) ερευνά κατά πόσον είναι δυνατόν να αποστασιοποιηθούμε από αυτό που περιγράφεται από πολλούς ως «ουσία» του χορού και μέσω αυτής της αναζήτησης νέων εμπειριών να οδηγηθούμε σε νέα άγνωστα περιβάλλοντα.

Σύλληψη, χορογραφία | Αλέξης Τσιάμογλου/ Ερμηνεία: Νιόβη Μπένου /

Μουσική: Sonny Touch /Ενδυματολογική & σκηνική επιμέλεια: Στέλλα Γκρεκιώτη / Σχεδιασμός φωτισμού: Ελένη Χούμου /Καλλιτεχνική επιμέλεια | RoughCut .

Παραστάσεις: Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Ιανουαρίου, 21.00/ Εισιτήρια: 7 ευρώ, φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι,/ γενική είσοδος, 15 ευρώ.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr