Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο

 

Mε στόχο την προσπάθεια για αμοιβαία κατανόηση και αξιοπρεπή συνύπαρξη προσφύγων, μεταναστών και ντόπιων σε χώρες της Μεσογείου, η πολιτιστική δράση ‘Home, New Home’ ασχολείται με την παραγωγή ανάλογων ντοκιμαντέρ. Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας αποτυπώθηκε σε μια ταινία μικρής διάρκειας, που μπορείς να παρακολουθήσεις την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Την ταινία δημιούργησαν πολίτες των χωρών υποδοχής με πρωταγωνιστές πρόσφυγες, αλλά και ντόπιοι εθελοντές ή πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στις δράσεις υποδοχής των προσφύγων.

 

Επτά από τα 40 ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν το 2016 και 2017 σε 6 πόλεις των χωρών της Μεσογείου και παρακολουθούν την πρωτόγνωρη για όλους κοινή ζωή μεταξύ προσφύγων, μεταναστών και ντόπιων, αποτυπώνοντας την οριακή κατάσταση συμβίωσης, με τους συμμετέχοντες να ευελπιστούν σε μια, έστω σταδιακά, αμοιβαία κατανόηση και αξιοπρεπή συνύπαρξη παρουσιάζει η πολιτιστική δράση ‘Home, New Home’ στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Οι ταινίες αυτές γυρίστηκαν από πρόσφυγες και ερασιτέχνες κινηματογραφιστές, κατοίκους των πόλεων Αμάν, Αθήνας, Μυτιλήνης, Ραμάλα, Σμύρνης, Τύρου με την καθοδήγηση ειδικών (σκηνοθετών, τεχνικών κ.ά.) στα εργαστήρια της δράσης.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε ομάδες πολιτών να προσεγγίσουν τους πρόσφυγες στις κρατικές δομές φιλοξενίας, αλλά και στις δράσεις υποστήριξης προσφύγων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να κατανοήσουν τους ανθρώπους, να γνωρίσουν το διαφορετικό πολιτιστικό απόθεμά τους, να αναπτύξουν διαύλους αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού.

Το πρόγραμμα υποστηρίχτηκε από σχετικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοιχτά Σχολεία" του Δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο υποστήριξε και την εκπαίδευση των προσφύγων σε Αθήνα και Λέσβο.

 

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΣΕΦ (15´)

του Asef Faizi, Αθήνα

http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/58-asef-el

Φαρσί με ελληνικούς υπότιτλους

 

Το “Γεια σου Άσεφ” είναι μια ποιητική περιπλάνηση στο παρόν και το μέλλον του ίδιου του δημιουργού που αναζητά στο μελλοντικό του εαυτό τις απαντήσεις στα αδιέξοδα που βιώνει σήμερα ως Αφγανός πρόσφυγας. Εικόνες καθημερινότητας από την προσωρινή δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας μαζί με θραύσματα λόγου για τον πόλεμο, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τα προσωπικά όνειρα, δημιουργούν ένα συμβολικό πεδίο αναζήτησης και επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας, ατομικής και συλλογικής.

 

ΑΜΑΛ (12´)

Συλλογική δουλειά, Αθήνα

http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/36-amal-el

Φαρσί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

 

Η προσφυγική περιπέτεια για ορισμένους δεν έχει τελειώσει, καθώς οι αγαπημένοι τους βρίσκονται σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος ή έχουν παραμείνει πίσω στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η επιθυμία να επανενωθούν μαζί τους, καθώς και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον είναι αυτό που κυριαρχεί στη ζωή τους.

 

ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ (21´)

Συλλογική δουλειά, 8ο Λύκειο Αθήνας

http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/65-return-el

Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

 

Μια οικογένεια από την Παλαιστίνη ζει στην προσφυγιά για 3η γενιά. Οι παππούδες εκδιώχθηκαν το 1948 στο Λίβανο, ο πατέρας έφυγε από την Τύρο του Λιβάνου στους βομβαρδισμούς του 1982, η μητέρα και τα παιδιά ακολούθησαν τον πατέρα στην Ελλάδα μετά την επιδρομή του 2006. Ζουν, δουλεύουν και σπουδάζουν στην Αθήνα, αλλά ακόμα και τα παιδιά που δεν έχουν αντικρίσει ποτέ το φως της Παλαιστίνης ποθούν την πατρίδα τους. Η Σάννα Χαμζέ και οι γονείς της αφηγούνται τον ξεριζωμό, τη ζωή στην Ελλάδα και το όνειρό τους να επιστρέψουν.

 

FIELD OF HOPE (16´)

Yassar University Izmir/Τουρκία

http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/48-hope-el

Φαρσί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

 

Ο Omar και ο Muhammed είναι δυο νεαρά αγόρια που έφτασαν στην Τουρκία ως πρόσφυγες. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό στη ζωή τους. Μαζί με άλλους νέους ίδρυσαν την ομάδα “Suriye İzmir Spor” στη Σμύρνη. Ο βασικότερος στόχος τους είναι να γίνουν ποδοσφαιριστές σε επαγγελματική ομάδα.

 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ (13´)

της Μαρίας Παναγιωτίδου, Αθήνα

http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/37-adam-el

Ελληνικά/Φαρσί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

 

Όταν η απώλεια της πατρίδας και το τραύμα της εξάρτησης κρυσταλλώνονται σε διαμάντι της ψυχής.

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το προσωπικό, τους εθελοντές και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) MOSAIC.

 

ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ (23´)

Συλλογική δουλειά, Αθήνα

http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/55-paint-el

Φαρσί/Αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους

 

Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ηλικίας 10-13 ετών, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που τους φιλοξενεί και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.

 

OPEN MIND OPEN HEART (16´)

της Βασιλικής Κουτζεκλίδου, Αθήνα

http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/63-open-el

Ελληνικά

 

Στη συγκεκριμένη ιστορία γίνεται μια προσπάθεια εντοπισμού κοινών πολιτισμικών στοιχείων του προσφυγικού πολιτισμού και των Ελλήνων που δέχθηκαν τους πρόσφυγες στα σπίτια τους και πέρασαν στιγμές μοναδικές. Ενάμιση χρόνο μετά, θέλοντας να κάνουμε μια μικρή γιορτή, μια γιορτή έκπληξη, ένα music festival με το τέλος του Ραμαζανίου οργανώσαμε με τα Eλληνόπουλα μια μικρή έκπληξη και θα την πραγματοποιήσουμε κάτω από ήχους Συριακούς αλλά και Ελληνικούς στη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας. Ένα πάντρεμα πολιτισμών, μια τεράστια αγκαλιά συναισθημάτων με επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

Περισσότερες ταινίες θα βρείτε εδώ:

http://homenewhome.gr/index.php/el/

 

Υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Προώθησης του Ντοκιμαντέρ StoryDoc, με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen, του Ιδρύματος Anna Lindh Foundation, σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Αθηνών και Λέσβου, με την Περιφέρεια Αττικής και υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνίας για το Προσφυγικό.

Τη βραδιά συντονίζει ο Κώστας Σπυρόπουλος, Διευθυντής του StoryDoc και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs.

Goethe-Institut: Ομήρου 14-16, Αθήνα, τηλ. 2103661043, www.goethe.de/athen