Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ροή και αντισυμβατικά υλικά

 

H Marisa Merz, μία από τις κεντρικές φιγούρες του ιστορικού κινήματος της Arte Povera, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 παρουσιάζει την 4η ατομική της έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades. Όσοι… αντισυμβατικοί λάτρεις της τέχνης προσέλθετε!

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 σχηματίστηκε στην τέχνη το γνωστό κίνημα της Arte Povera, θέτοντας σε αμφισβήτηση παγιωμένες αντιλήψεις και παραδοχές σχετικά με τις διαδικασίες και τα υλικά που καθόριζαν τη μέχρι τότε καλλιτεχνική πρακτική της Δύσης. Μία από τις κεντρικές φιγούρες και η μοναδική γυναίκα του ιστορικού κινήματος, η Marisa Merz, στο οποίο συμμετείχε με τον συζύγό της Mario Merz, έρχεται στην γκαλερί Bernier/Eliades. 

Η Merz άρχισε από τότε να ενσωματώνει στα έργα της καθημερινά και οργανικά υλικά, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το καθεστώς ελίτ που είχαν αποκτήσει τα έργα τέχνης, μέσα στο πλαίσιο της καταναλωτικής κουλτούρας και του προηγμένου καπιταλισμού.

Χρησιμοποιώντας αφηρημένες, οργανικές μορφές, η ανατρεπτική καλλιτέχνις δημιουργεί οικεία πορτραίτα και γλυπτά που επιμένουν στην υποκειμενικότητα, ενώ εκπέμπουν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο μήνυμα, αλλά και τη σταθερή πεποίθησή της ότι ‘κάθε σχήμα πρέπει να είναι ικανό να μετατρέπεται πάντα σε ένα άλλο σχήμα’.  Η Merz χρησιμοποιεί χειροτεχνίες και αντισυμβατικά υλικά για να εξερευνήσει τις άπειρες δυνατότητες της καθημερινότητας, ενώ πολλές φορές υιοθετεί παραδοσιακές τεχνικές που σχετίζονται με έθιμα του γυναικείου οικιακού περιβάλλοντος, όπως π.χ. πλέξιμο. Η ιδέα του σπιτιού, άλλωστε, ως σφαίρα του ιδιωτικού, οικείου και θηλυκού στοιχείου είναι από τις κεντρικές αναφορές στη δουλειά της. 
Στα έργα της, επίσης, αναδεικνύεται η εικόνα του προσώπου -πρόσωπα χαρακτηρίζονται από φευγαλέες γραμμές και αφηρημένες φόρμες- ως συμβόλου του αιώνιου ανθρώπινου πνεύματος, με τις φιγούρες της να αψηφούν εκφράσεις της ατομικής ταυτότητας, θυμίζοντας φαντάσματα και μοιάζοντας αποκομμένα από οποιοδήποτε κοινωνικό ή αφηγηματικό πλαίσιο, σαν να αιωρούνται για πάντα μέσα στο χρόνο.

Εδώ θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και έργα σε χαρτί, τονίζοντας τον πρωτοπόρο ρόλο της Merz στην Arte Povera και την ευρύτερη συμβολή της στην τέχνη. Ανάμεσά τους και έργα από την πρόσφατη μεγάλη της αναδρομική έκθεση The Sky is a Great Space, που παρουσιάστηκε αρχικά στο Metropolitan Museum of New York και ταξίδεψε σε σημαντικά μουσεία.

Έναρξη: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, 20:00-22:00 (Μέχρι 07 Φεβρουαρίου)/ Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 10:30-18.30. Σάββατο 12:00 - 16:00.

Γκαλερί Bernier/Eliades: Επταχάλκου 11, Αθήνα, τηλ. 2103413935, www.bernier-eliades.com