Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ρωσικές εικόνες και σκεύη

 

Την έκθεση Θρησκευτική Τέχνη από τη Ρωσία στην Ελλάδα εγκαινιάζει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, με πολλά από τα έργα να προέρχονται από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ελλάδος.

 

Την ακτινοβολία των ελληνικών μονών σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο αναδεικνύει μεταξύ άλλων η έκθεση Θρησκευτική Τέχνη από τη Ρωσία στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη με δανεισμούς από τα μεγαλύτερα μουσεία και συλλογές της Ελλάδας.

Πολυάριθμες ρωσικές εικόνες και λειτουργικά σκεύη φυλάσσονται σε μοναστήρια, εκκλησίες και μουσεία εδώ και συνιστούν σημαντικό αλλά άγνωστο τεκμήριο τόσο για την ιστορία της θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα όσο και για τις πολιτιστικές επαφές και πολιτικές σχέσεις της Ρωσίας με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, από τα μέσα του 16ου έως τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η παρουσία και διάδοση των ρωσικών θρησκευτικών έργων στις ελληνικές κοινότητες και τα εκκλησιαστικά κέντρα ερμηνεύεται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα επαφών που διαπερνούσε όλη τη διαστρωμάτωση των δύο κοινωνιών, από τον τσάρο και τα επίσημα διπλωματικά δώρα, έως τις ζητείες των ελληνικών μοναστηριών στη Ρωσία και τη δραστηριότητα Ελλήνων και Ρώσων εμπόρων.

Η έκθεση παρουσιάζει αυτές ακριβώς τις ποικίλες όψεις του φαινομένου, εστιάζοντας στην κίνηση των έργων και την ενσωμάτωσή τους σε ένα καινούργιο εθνο-θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο και παράλληλα διερευνώντας τις ιδιαίτερες διαδρομές τους και τις ποικίλες μορφές υποδοχής και υιοθέτησής τους στον ελληνικό χώρο. Ταυτόχρονα αποσαφηνίζονται θέματα χρονολόγησης των ρωσικών έργων, όπως και απόδοσής τους σε εργαστήρια.

Εγκαίνια: 19.00/ Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00 - 17:00/ Πέμπτη, Σάββατο: 9:00 - 00:00/ Κυριακή: 9:00 - 15:00 (Από 11 Δεκεμβρίου 2017 έως 11 Φεβρουαρίου 2018)/ Εισιτήρια: 7 & 5 ευρώ/

Μουσείο Μπενάκη: Κουμπάρη 1, τηλ. 2103671000, www.benakimouseum.gr