Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Σ’ έναν... άχρονο τόπο... (trailer)

 

To έργο ‘Έρημη Χώρα-ΜΕΤΑ, που θα παρουσιαστεί στο Σύγχρονο Θέατρο από 13 έως και 15 Απριλίου -με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου- αποτελεί την πρώτη επί ελληνικού εδάφους δημιουργία του χορογράφου/χορευτή Σπύρου Κουβαρά και της ομάδας σύγχρονου χορού Synthesis 748 που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2008.

 

Με υλικό από την Έρημη Χώρα’του Τ. Σ. Έλιοτ και από το αίσθημα έντονης αποστέρησης και απο-προσωποποίησης που διαποτίζει το έργο, η αλληγορία του πραγματικού ‘Έρημη Χώρα–ΜΕΤΑ’ που παρουσιάζει στο Σύγχρονο Θέατρο ο χορογράφος/χορευτής Σπύρος Κουβαράς και η ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748, διερευνά κοινές αναφορές του ποιήματος του συγγραφέα με το σύγχρονο, κοινωνικο-πολιτικό τοπίο, εστιάζοντας όμως κυρίως στην έννοια του ΜΕΤΑ ως βιωμένη ετεροτοπία.

Η εικαστική εγκατάσταση του έργου δεν αποτυπώνει κάποιο συγκεκριμένο τόπο/χρόνο, αλλά διαμορφώνει σταδιακά έναν μεταιχμιακό άχρονο (μη)τόπο σε μια φουτουριστική, προκλητική διάθεση. Η χορογραφία δημιουργεί, ατμοσφαιρικά, μια αδιάκοπη, μη-γραμμική και ασυνεχή τελετουργία μετάβασης σε ένα μυθικο-ονειρικό πλαίσιο, στο οποίο η αλληλεπίδραση υποκειμένων/performers και υπερρεαλιστικών αντικειμένων είναι έντονη κατά τη διάρκειά της.

Στο ‘Έρημη Χώρα-ΜΕΤΑ μέσω μιας χορευτικής ‘μέθεξης’ συντελείται προοδευτικά στο έργο μια εξομοίωση και απογύμνωση των ατόμων, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα αμφιλεγόμενο αίσθημα κοινότητας, ισοτιμίας και αμοιβαιότητας μεταξύ τους που, ενώ δεν διακρίνεται από κάποιον ορισμένο στόχο, δρα ως κινητήριος δύναμη για κάτι νέο, συγκροτώντας μια εφήμερη ‘κοινωνία μέθεξης’ (communitas), όπως την περιγράφει ο Βίκτωρ Τέρνερ.

Σε αυτό τον άχρονο (μη)τόπο και αντι-δομή, οι χορευτές/τριες μοιάζουν να αιωρούνται σε ένα κατώφλι ‘κάπου μεταξύ και ανάμεσα’ (between and betwixt) στο πριν και στο τώρα, στη λήθη και στη μνήμη, στην τρωτότητα και στη στιβαρότητα, στο τραύμα και στην υπέρβασή του, υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο το δυνητικό πέρασμα από κάτι που υπήρξε σε κάτι που (επ)έρχεται.

Ιδέα, Χορογραφία, Εικαστική Εγκατάσταση: Σπύρος Κουβαράς.

Δραματουργία: Ναταλία Κουτσούγερα/ Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Κουβαράς/ Performers: Στέλλα Δημητρακοπούλου, Έλλη Αβραάμ Ρέπα, Alexandra Rogovska, Γιώργος Μιχελάκης, Σπύρος Κουβαράς/

Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος.

Εισιτήρια: 15 € (κανονικό) / 12 € (προπώληση, ανέργων, φοιτητών, ατέλειες, μέλη του ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ, + 65, ΑΜΕΑ)/ Προπώληση: www.viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου, καθημερινά 17:00-21:00.

https://www.viva.gr/tickets/dance/sygxrono-theatro/erimi-xora-meta/

Σύγχρονο Θέατρο ΑθήναςΕυμολπιδών 45, Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 21034643806977545994.

 

 

 

 

Έρημη Χώρα - ΜΕΤΑ | Waste Land - AFTER (official trailer) from synthesis 748 spyros kouvaras on Vimeo.