Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Σε γνωρίζω από την κόψη του ερωτικού παλμού...

 

Έχει και η Κεφαλονιά τον... Ύμνο της! Τον έγραψε ο δραστήριος και πάντα εμπνευσμένος ζωγράφος, ποιητής Κώστας Χαριλάου Ευαγγελάτος και τον μελοποίησε ο μαέστρος, συνθέτης Κώστας Θεοδώρου Ευαγγελάτος. Διευκρίνιση: Η μόνη συγγένεια που τους ενώνει (πέραν του χαρισματικού της φύσης και των δύο) είναι η λατρεμένη –και έμπρακτα αποδεδειγμένη- αγάπη τους στο Νησί.

 

Ο "ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ" είναι γεγονός! Τον έγραψε ο ζωγράφος, ποιητής Κώστας Χαριλάου Ευαγγελάτος και μελοποιήθηκε από τον μαέστρο, συνθέτη Κώστα Θεοδώρου Ευαγγελάτο. Μια ευτυχής σύμπραξη, μοναδική περίπτωση στα χρονικά, αφού συνθέτης και ποιητής έχουν συμπτωματικά το ίδιο ονοματεπώνυμο, χωρίς να είναι συγγενείς! Κοινή καταγωγή και των δύο, φυσικά, η Κεφαλονιά που υπεραγαπούν και αυτή η αγάπη, άλλωστε, έδωσε την έμπνευση της γραφής και τον παραδοσιακό ήχο και ρυθμό για τη μελοποίηση.

Πέρα από το ευχάριστο του γεγονότος, το άλλο καλό είναι πως ακολουθεί εορταστική συναυλία όπου θα παρουσιαστεί στο κοινό το αισθητικό αποτέλεσμα της συνεργασίας τους.

 

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

couplet

Σε γνωρίζω από την χρώση του ελάτινου βουνού.

Σε γνωρίζω από τη γεύση του ολόξανθου μελιού.

Σε γνωρίζω από την κόψη του ερωτικού παλμού.

Σε θρηνώ στ’ απομεινάρια του αδάμαστου σεισμού.

 

refrain

Χαίρε φως του Ιονίου και του Διαφωτισμού.

Χαίρε νύχτα της αβύσσου μες στο χάσμα του γκρεμού.

Χαίρε νήσος με πυξίδα του Αγίου τον καθαρμό.

Χαίρε λάβαρο ελπίδας στου αγώνα το βωμό.

 

couplet

Σε υμνώ στα σπήλαιά σου στα τρισέγκατα της γης.

Σε αισθάνομαι για φάρο στην ακτή της προσμονής.

Σε οικτίρω που ανατρέφεις της πλεκτάνης ζηλωτές.

Σε θαυμάζω που υφαίνεις ρηξικέλευθες μορφές.

 

refrain

Χαίρε σμαραγδί λιμάνι αποδήμων φυλαχτό.

Χαίρε πέτρωμα σελήνης με ασήμι στο βυθό.

Ταξιδεύεις και φωτίζεις τα θολόπλευστα στενά

μες στου «είναι» το μεδούλι λατρευτή Κεφαλονιά.

 

                                                              Κώστας Χ. Ευαγγελάτος

 

 Bιογραφικά σημειώματα

Ο Κώστας Θ. Ευαγγελάτος έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση και διεύθυνση χορωδίας. Έχει χρηματίσει καλλιτεχνικός διευθυντής και καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και σύνθεσης σε διάφορα ωδεία και μουσικές σχολές, και μαέστρος διαφόρων χορωδιακών και οργανικών συγκροτημάτων. Δίδαξε σε διάφορα σεμινάρια σχετικά με τη μουσική της Aναγέννησης (16ος αιώνας –ύφος Palestrina). Συμμετείχε σαν μέλος ομάδων εργασίας του Υπουργείου Παιδείας για την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών στα Μουσικά Σχολεία (ανωτέρων θεωρητικών, ορχήστρας και χορωδίας), της επιτροπής αξιολόγησης μουσικών βιβλίων για τη μέση εκπαίδευση και της κριτικής επιτροπής για τους Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες (ορχήστρας και χορωδίας) του ίδιου Υπουργείου. Είναι διευθυντής της Μικτής Χορωδίας του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αργυρούπολης, καθώς και ιδρυτής και διευθυντής της ορχήστρας Chorus Instrumentalis. Είναι επίσης μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διευθυντών Χορωδιακών και Οργανικών Συνόλων (Π.Α.Σ.ΔΙΕ.Χ.Ο.Σ.). 

Συνθέσεις του για πιάνο, χορωδία, μουσική δωματίου και ορχήστρα έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό από ελληνικά ή ξένα οργανικά ή φωνητικά σύνολα. Έχει συγγράψει διάφορα εκδοθέντα ή μη βιβλία για τη μουσική όπως το «Αντίστιξη 16ου αιώνα –ακολουθώντας τα χνάρια του Giovanni Pierluigi da Palestrina»), εκδόσεις Χ. Παπαγρηγορίου – Κ. Νάκας, και έχει μεταφράσει διάφορα ξένα θεωρητικά βιβλία σχετικά με τη μουσική σύνθεση και τη διεύθυνση χορωδίας.

Ο Κώστας X. Ευαγγελάτος, ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός τέχνης, με μεγάλη καλλιτεχνική και εκθεσιακή δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι όσον αφορά τη λογοτεχνική του ιδιότητα μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει βραβευθεί από φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρία Επιστημόνων - Καλλιτεχνών - Λογοτεχνών και άλλες πολιτιστικές Ενώσεις και Συλλόγους. Από την εφηβική του ηλικία δημοσιεύτηκαν ποιήματά του σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά: "Παρατηρητής", "Μέλλον", "Η Κεφαλονίτικη Πρόοδος", "Τα Νέα Κεφ/νίας και Ιθάκης", "Ιόνιος Τηλέγραφος", "Πνευματική Επτάνησος", "Λόγος", της Αδελφότητας Κεφ/νων και Ιθακησίων Πειραιώς, "Τα Χρονικά" κ.ά. Στις αρχές του 1975, ενώ ήταν μαθητής του Οικονομικού Γυμνασίου Αργοστολίου, κυκλοφόρησε με επιτυχία  η πρώτη του ποιητική συλλογή "Κραυγάζω, Ψάχνω, Καρτερώ", από τον αθηναϊκό εκδοτικό οίκο "Επτάλοφος". Έκτοτε έχουν εκδοθεί οι ποιητικές του συλλογές: "Ποιήματα 1973-75". Αθήνα, 1976./ "Γραφήματα '77". Αθήνα, 1978./ "Η τολμηρή επίλυση". Αθήνα, 1977./ "Το δωμάτιο", Αθήνα, 1980./ "Μυθογράφημα". Αθήνα, 1983. / "Η τετραλογία της υγρασίας". Αθήνα: Χάος και κουλτούρα, 1993./ "Η οθόνη των ονομάτων". Αθήνα: Απόπειρα, 1996./ "Η ροπή της μνήμης". Αθήνα: Απόπειρα, 1999./ "Αλέα προσομοίων" (συγκεντρωτική έκδοση). Αθήνα: Απόπειρα, 2002. / "In the small mirror". Athens: Apopeira, 2003./ "la Chambre", Paris 2008./ "Η ελεγεία των Εκβατάνων". Αθήνα: Απόπειρα, 2006./ "Εγκάρσια Πτήση". Αθήνα: Απόπειρα, 2011./ "Chemins enchevêtrés", Athènes-Paris: Sylloges, 2011, 2012./ "Πολύσμιγος Αίνος". Αθήνα: Συλλογές, 2014./ "Offrandes Seculaires", Athènes-Paris: Sylloges, 2015, 2017./ "Ερμητικές Λαμπίδες". Αθήνα: Άπαρσις, 2017. 

Ο "Ύμνος στην Κεφαλονιά" διαβάστηκε για πρώτη φορά το 2015 στην Αίθουσα "Κ.Π. Καβάφης" του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια ποιητικής βραδιάς των Εταίρων του Κέντρου Δικανικών Μελετών του Καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη. Ο ποιητικός ύμνος έχει λάβει επαινετικές κριτικές από κορυφαίες προσωπικότητες και έχει δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και στον τόμο "Λογοτεχνική Χρονιά 2016" της ΕΕΛ.