Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Σκουριάζει η ψυχή;

 

Ο περιζήτητος χορογράφος και διευθυντής του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου Νάτσο Ντουάτο έρχεται στις 06, 08, 09, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με μια χορογραφία-διαδήλωση ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Με την Ορχήστρα, τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Με μοναδική ευαισθησία απέναντι στις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, ο περιζήτητος χορογράφος και διευθυντής του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνοy Νάτσο Ντουάτο υπογράφει μια παράσταση χορού για τη φθορά της ψυχής με τίτλο ‘Herrumbre’ (Σκουριά), στην πρώτη του συνεργασία με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Έναυσμα για τη δημιουργία της παραπάνω χορογραφίας αποτέλεσε μια φωτογραφία από τις φυλακές του Γκουαντάναμο που δείχνει τους φυλακισμένους ‘πεσμένους στο έδαφος σαν ζώα’, ενώ τον τίτλο ο μεγάλος καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από το ποίημα «Θραύσματα» –«Chatarra»– του Άνχελ Γκονθάλεθ όταν το Διεθνές Φόρουμ Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη το 2004 παράγγειλε σε αυτόν και στο Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας (CND) ένα νέο έργο με θέμα τα βασανιστήρια. Ήταν η εποχή του τρομοκρατικού χτυπήματος στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης, αλλά και των βασανιστηρίων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκουαντάναμο.

Στην παράσταση, ο Ντουάτο μεταμορφώνει σε κινήσεις τις εικόνες βίας που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, ενώ μεταφράζει τον τρόμο σε κίνηση. Σκοπός, ‘να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας αφορά όλους’, καθώς, όπως πιστεύει, ‘ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους καθορίζει εξ ολοκλήρου το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι πραγματικά’. Και καταλήγει: ‘Θέλω να προκαλέσω ανθρώπους να μελετήσουν αυτό το θέμα –ένα ζήτημα που συμβαίνει καθημερινά σε όλο τον κόσμο και όχι τόσο μακριά από μας. Αλλά το Herrumbre δεν αφορά μόνο τα βασανιστήρια, αλλά και το πώς ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε μια τόσο εξευτελιστική ακραία κατάσταση, όπως η απώλεια της αξιοπρέπειας […] Συγκρίνω τον άνθρωπο με τον σίδηρο, ο οποίος οξειδώνεται, σαν να σκουριάζει η ψυχή. Όταν προσπαθώ να φανταστώ τι ωθεί ένα άτομο να βασανίζει ένα άλλο, δεν βρίσκω απάντηση στην ερώτησή μου. Γι’ αυτό δουλεύω πάνω σε αυτή τη χορογραφία: Για μένα είναι κάτι απίστευτο, είναι πιο δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς ακόμα και από την ιδέα της βίαιης δολοφονίας’.

Οι σκηνές, εντυπωσιακές, σκηνές βίας που η καθεμιά που διαδέχεται την άλλη είναι πιο βίαιη από την προηγούμενη, με ανθρώπους ταπεινωμένους και τρομοκρατημένους σε μια σκληρή φυλακή.

Παραστάσεις: 06, 08, 09, 15, 16, 17 Φεβρουαρίου, 20.00 (Κυριακές, 18.30).

Χορογραφία Νάτσο Ντουάτο/ Σκηνογραφία: Τζαφάρ Τσαλάμπι/
Κοστούμια: Νάτσο Ντουάτο/ Φωτισμοί: Μπραντ Φηλντς.

Εισιτήρια: 15, 20, 25, 30, 35, 40, 55€ / Φοιτητικό, παιδικό: 12€

Περιορισμένης ορατότητας: 10€/

Προπώληση: Ταμεία της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Καθημερινά 09.00-21.00 / Τηλ.: 213 088 5700.

Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742 / www.nationalopera.gr

> Καταστήματα PUBLIC, http://tickets.public.gr

> www.ticketservices.gr, Εκδοτήρια Ticket Services

Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου.

Με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:  Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ: 21 3088 5710.